Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Tренировка за спасителни операции при авария показаха от Софийска вода

Венци Мицов 14 април 2022 в 13:35 2232 0

Тренировки за спасителни и неотложни възстановителни работи при възникване на огнище от химическо замърсяване с хлор, откриване и обезвреждане на съмнителен пакет, възникване на пожар и евакуация на служители представиха днес пред медиите от "Софийска вода".

Мястото на демонстрацията бе пречиствателната станция в Бистрица.

"Пречиствателната станция за питейна вода „Бистрица“ е обект от стратегическо значение, в относителна близост до гъстонаселени жилищни квартали. Поради тази причина, координираните тренировки между екипите са задължителни като превенция за възникване на застрашаващи здравето и живота инциденти", посочиха от компанията.

Симулацията, която бе предшествана от специален брифинг за безопасност и при спазване на строги мерки за сигурност, започна с установяване на химическо замърсяване с хлор. Екипът, облечен в специални дрехи задейства алармата. На място пристигнаха екипи на бърза помощ, след като бе изнесен пострадал, бе пусната вода, за да може да се локализира изтичането на хлор във въздуха. Последва евакуация, след това екипите се справиха последователно с възникнал пожар и накрая - със съмнителен пакет, който бе обезвреден от специален робот, управляван дистанционно.

След края на демонстрацията пред журналисти бе показан и изнесеният пункт за дистанционно управление на съоръженията, който се обособява в случай на подобни аварии.

„Видяхме на практика тренировка и много добър синхрон между институциите: Софийска вода, Столична община, МВР и Пожарните служби“, коментира зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

„Тези тренировки „на сухо“ са неотменна част от аварийните планове в Софийска вода“ АД - дружество, управляващо критична инфраструктура на столицата. Те са необходими, тъй като през Пречиствателната станция за питейна вода Бистрица минава най-голямото количество вода за столичани и обектът е от изключителна важност за сигурността на града. На територията на станцията се съхраняват и опасни химикали. Симулацията на всички тези действия показва готовността и координацията между отговорните структури при възникване на застрашаваща здравето или живота ситуация“, обясни изпълнителният директор на „Софийска вода“, част от Веолия, Васил Тренев.

„Екипите на всички институции показаха бързи, координирани и адекватни действия. Това ни дава спокойствие, че в непредвидена ситуация, ще успеем да реагираме незабавно и да предотвратим по-големи опасности“, допълни Иво Кръстев – Директор „Сигурност“ в „Софийска вода“, част от Веолия.

Всичко това можете да видите и във видеорепортажа на OFFNews.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!