Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Трамваят на Света Неделя може и да се отмести, обсъждат проекта за площада

OFFNews 10 октомври 2017 в 07:32 3922 0

Как да изглеждат столичният площад "Света Неделя" и пространствата край него ще обсъждат днес граждани и експерти под купола на Ларгото. 

Обществено обсъждане е организирано от "Архитектура и градоустройство" от 18,30 часа, а "Заданието за разработване на концептуален архитектурно-градоустройствен проект за площад “Света Неделя” е изработено от екип на "Центъра за научни изследвания и проектиране" към Университета по архитектура, строителство и геодезия начело с доц. д-р арх. Валери Иванов.

Трансформацията на площада и свързаните с него пространства ще преминат през три етапа. Първият е въвеждането на пешеходен участък по бул. „Витоша“ от ул. „Алабин“ до бул. „Ал.Стамболийски“, както и по ул. „Съборна“.

Вторият е обвързан с подобрена и по-гъвкава организация и регулиране на транзитното движение, преминаващо през централната градска част и въвеждане на зона с ограничение на скоростта и по булевардите в нейния обхват – пешеходен участък по бул. „Княгиня Мария Луиза“ от бул. „Ал. Стамболийски“ до бул. „Тодор Александров“, трамвайно движение по бул. „Ал. Стамболийски“ от бул. „Княгиня Мария Луиза“до бул. „Хр. Ботев“. 

Третият етап включва и нормативни промени с цел намаляване на интензивността на автомобилното движение и транспортно успокояване – пешеходен участък или участък със споделено движение по бул. „Княгиня Мария Луиза“ от бул. „Т. Александров“ до ул. „Екзарх Йосиф“ и възможност за преминаване на пешеходци през кръстовището на бул. „Княгиня Мария Луиза“ и бул. „Т. Александров“, както и обвързване с допълнителна електрическа автобусна линия.

Да се посадят още дървета, които поглъщат шума, да се изградят места за сядане, беседки, чешми, фонтани, осветителни тела, а контейнерите за боклук да слязат под земята, предвижда още заданието. 

Целта е площадът да се превърне в един от „зелените акценти“ на градския център. Проектантите обаче трябва да се съобразят с ред особености в пространството на пл. "Света Неделя". Сред тях са очакваната система за общински велосипеди, поява на нощен транспорт, осигуряване на достъпна среда за хора в неравностойно положение до всички зони и
обекти в обхвата на проекта, места за престой на таксита и др. 

Проектните решения трябва да имат предвид и изискванията на НСО за осигуряване на автомобилен достъп от бул. “Княгиня Мария Луиза” до главния вход на хотел “София Хотел Балкан” и зона за престой на кортеж от моторни превозни средства; резервен маршрут за обезопасен изход от хотела към ул. “Съборна”, автомобилен достъп от бул. “Княгиня Мария Луиза” до южния вход на катедрален храм “Света Неделя”; автомобилен достъп до главният вход на Софийска света митрополия. 

Важно е и да се осигури безопасно придвижване от трамвайните спирки до пешеходните зони и обратно, вкл. преосмисляне на местоположението на спирките, както и ревизиране на трасето на трамвайната линия, пише още в заданието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews