Цветята за 8 март - от Холандия, Турция и дори Еквадор

Димка Атанасова 08 март 2017 в 06:30 4357 0

Международният ден на жената 8-ми март може би е единственият от годината, в който накъдето и да погледнеш, виждаш цветя. На улицата, в трамвая, в офиса, в кафенето... Те – цветята, са виновниците за милиони женски усмивки. А в България, всеки малчуган поне веднъж е подарявал картичка с надпис „Честит 8-ми март, мамо!”

Оказва се, че повечето цветя на нашия пазар са от Холандия и Турция. Представители на една от големите борси у нас обясняват, че внасят цветята си от чужбина чрез хладилни ТИР-ове.

А най-екзотичната държава, от която внасят цветя е... Еквадор.

Оттам със самолет пристига специален вид еквадорска роза, много по-издръжлива от другите сортове. При подходящи условия и правилно сухранение цветята могат да запазят свежестта си цели две седмици.

Според Перуна, собственик на цветарски магазин в София, за празника предпочитанията са основно към пролетните цветя, но въпреки това розата си остава "царица".

По думите ѝ и млади, и по-възрастни мъже купуват цветя, но най-много са тези, които само на 8-и март се сещат за половинките си.

За работещите в цветарските магазини празникът е свързан основно с много работа. Именно на днешния ден те имат най-много работа през цялата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!