ЦИК пита регионалното министерство дали хората на почивка ще могат да гласуват

OFFNews 25 май 2021 в 15:03 2395 0

ЦИК изпрати запитване до служебния министър на регионалното развитие дали хората, които са на почивка в страната, ще могат да гласуват на предстоящите парламентарни избори от там. 

Питането до Виолета Комитова е заради многото въпроси на избиратели, "които на 11 юли са планирали почивка на място, различно от техния постоянен адрес", обясни председателят на комисията Камелия Нейкова.

"Молим за вашето становище относно възможността за регистриране по настоящ адрес, когато лицето е в хотел, мотел, почивен дом или друго място за подслон", се казва в молбата, обясни Нейкова.

Хората с увреждания ще могат да гласуват с подвижна избирателна секция на парламентарния вот на 11 юли, като не е необходимо при подаване на електронно заявление то да бъде подписано, реши още ЦИК.

Отпада изискването хората с трайни увреждания да представят документ на хартия от ТЕЛК или НЕЛК. Проверката ще се извършва по служебен път от общинските администрации, до които се подава заявлението.

С подвижна секция ще могат да гласуват и хора с временна нетрудоспособност - например счупен крак, които не могат да се придвижат до секциите. Епикризата за състоянието също ще се проверява от общините по служебен ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!