Светият синод пуска нови, по-скъпи свещи

OFFNews Последна промяна на 23 юни 2014 в 09:57 6897 14

Свещи

Нови восъчни свещи ще започнат да продават православните храмове от тази есен. По-евтината ще струва 40 стотинки, а по скъпата 1 лев.

В момента най-евтината свещ струва 10-20 стотинки. Новите свещи са по-къси, с по-тъмен цвят от този на парафиновите, които за известно време ще продължат да се предлагат в черквите и манастирите. Идеята на владиците е те да изчезнат поетапно, съобщава вестник "Преса".

Църквата ни ги ползва повече от 70 години, не те имат един голям недостатък – тъй като се произвеждат от петролни продукти, опушват стенописите в храмовете.

Новите свещи ще се произвеждат от чист пчелен восък, който ще се внася от Германия. Килограмът струва 6 евро.

Надпис с малки черни букви "БПЦ – Свети синод" ще защитава от фалшификации новите восъчни свещи. Маркировката ще се изработва от специален принтер, внесен от САЩ.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.06 2014 в 13:15

Minko, ти па вземи прочети барем едно Евангелие, вземи прочети барем една история на християнството, папагал. Папагал си, щото повтаряш едно и също, без смисъл. Rain, прочети ми пак коментара. И честно казано, като се циганите за 40 стотинки за свещ. Аз ще ви кажа защо се циганите, защото си купувате по 10-15 от сегашните, които са от парафин и вредят на стнописите и в тоя ред на мисли дали няма да се поциганите за 10 000 лева за възстановяване на стенописите. Само влезте в света Неделя и погледнете колко време реставрират стенописите от това палене на свещи. Колко енергия и усилия е това. Второ това да се палят по сто свещи за цялата рода си е чисто суеверие. Палете си по една за живите и една починалите. Ама така е. "соц" мисленето поражда празни суеверия и ниска духовна култура. Та тъй де. Живи и здрави.

24.06 2014 в 21:43

Църквите - и малките,и големите, Мирянино, са строени с даренията на отците ни, а в по-ново време - и с нашите, мои скромни поне със сигурност. Дом на Вярата са. Не са "инвестиционен проект" на Синода с планирана търговска "възвръщаемост". Мое убеждение е, че вярващите у нас ще си дават лептата и без "ценоразпис". То и сега го правят без да искат касов бон и фактура. Може и "висяща" свещ да се появи, но даренията няма да намалеят. Що се отнася до мисленето, далеч не е "соц" идеята за равенство пред Бога и за доброволната "жертва", но едва ли има смисъл да водим тук дебати по темата. Очаквах пчеларите да се включат - много ми е интересно в оня климат германски колко ли пчели гледат и как ще гарантират произхода на восъка? Да не се окаже прекупен два-три пъти роден или китайски...

23.06 2014 в 15:44

Mирянин - ти пък си избий от главата, че църква е равно на вяра !

23.06 2014 в 14:47

Кеф ви е сега да си изливате злобата. 4 млрд. били активите. Това било станало лукс, онова било не знам си какво. Ами така е, като не си знаете енорийската църква, щото не я посещавате, а си ходите по света Неделя лукс ще е.Отивате за една панихида, за едно опело и това ви е на вас ходенето и почвате да плюете. Ако искате пък да знаете на Църквата това ѝ е работата - да даде шанс на всеки да помогне, по своему, а не като на запад да му отнема личния акт. Църквата не ви е министерство на социалното подпомагане, тя е кораб на спасението и като такава трябва да предостави възможност на желащите да се спасят да направят нещо по въпроса. Второ това е стара вест. Трето като влизате само да запалите свещ така ще е, аз свещи не си паля. И народа хич не е беден, щом има пари да си плаща интернета да плюе по форумите, значи не е. И Ватикана е подобие на църква, без реалната функция на църквата. Спрете да мислите като обикновени соц души и си избийте от главите, че Църквата е социално министерство. Социалните дейности могат да са само в периферията.

23.06 2014 в 14:34

свещоливниците са сериозен бизнес. няма данъци, няма контрол, нищо. Като са монополисти ще си дигат цената колкото поискат. кое е чудно?

23.06 2014 в 14:22

Медец капе направо на мизерната душичка на атеиста либераст от новата манипулативна новинка на Офнюсчето!:) Има ли по-голяма радост за невярващия безбожник от тая да поплюва Църквата и православието?
Ало! Нали вие не сте потребители на свещи и "църковни услуги"? Какво ви боли колко струват?

23.06 2014 в 13:13

Е как бе, днес даже си отвориха дарителска сметка за поастрадалите... Не ги е срам, да карат хората да дават докато те блажат, носят часовници за по 10-20 хил. и карат коли за стотици хил... Вместо да организират полеви кухни за доброволците, да събират дрехи, да подпомогнат с продукти, та дори да развържат кесиите за бабите, дядовците и децата.. тия ще трупат активи на наш гръб! Мръсници!

23.06 2014 в 11:22

Срам. Свещите и "услугите" в църковното "предприятие" трябва да са достъпни за всички срещу дарение - кой колкото може, а не по ценоразпис. Така е в повечето католически църкви, а Ватикана не е обедняла, че и училища, че и трапезарии, че и болници издържа! Да не говорим, че четиридесятница, опело, кръщене, венчавка, даже обикновена молитва в големите църкви стават лукс, непосилни за повечето хора, заради много високите цени, искани там... Хората не са се отдръпнали от вярата, а от поведението на православната религиозната институция като цяло в България. Каква "новина" в деня на траур...

23.06 2014 в 11:14

Пък ние ще си носим свещи от вкъщи! Кеф ти китайско менте, кеф ти турско, кеф ти иранско!
За по-набожните, за които това е неприемливо ще организираме екскурзия до Сърбия за закупуване на канонични свещи на половин цена от посочената!