Quantcast

Стефан Цанев: Бедата е, че българската революция не проля и капка кръв

Последна промяна на 12 януари 2014 в 10:01 11974 19

Стефан Цанев
Стефан Цанев

"Това беше бедата на нашата мирна революция - нямаше нито една капка пролята кръв. Нищо не се случи, никой не понесе вина, всичко се разми, всичко се разпредели - средства и икономика, както искаше БКП."

Това заяви в ефира на bTV писателят Стефан Цанев.

Той коментира, че Преходът на България не е дал очакваните резултати, защото трансформираната БКП е продължила да играе значителна роля в политиката на държавата.

"Ние сме в посткомунистически период, посткомунистическа агония. Тя ще спре, когато се промени Конституцията. Тази Конституция ще възражда винаги този политичерски модел. Трябва да се елиминират политическите вяърхушки, да има мажоритарни избори, да се изберат хора от всички краищана България, а не само от Софийско", посочи Цанев.

Според писателя има необходимост от провеждането на референдум за промяна в Конституцията.

Запитан кой според него е способен да изнесена плещите си тази промяна, Цанев отвърне, че в момента единствено президентът би могъл да участва в подобно начинание, защото самите политически сили нямат интерес за това.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.01 2014 в 18:17

Национален капитал като Стефан Цанев сякаш не бе разбран правилно. Аз приемам думите му не така буквално, както някои в този форум. Истината, че дирижираният от БКП преход не наказа нито един виновник за престъпленията до 1989 г. и че безнаказано развърза саморазправите в България. Да пуснеш от кръвта на Системата, наложена с терор и съветска окупация, като накажеш виновните комунистически феодали не е призив към кръвопролитие.Зад мъдрите думи на Стефан Цанев не търсете жалби за пролята човешка кръв, а за опазената и възраждаща се червена идеология.

12.01 2014 в 17:32

На нас ни трябва някой като Лукашенко, за да се оправи България. И трябва да излезем от ЕС и НАТО. Само тогава може да има промяна.

12.01 2014 в 15:48

А пък аз не искам кръв и не вярвам в мажоритарната система като непорочно зачатие на българската политика.

12.01 2014 в 15:22

Каква революция, просто разпределение на народните благинки между партийните велможи и новите им приятели-реститути. Е, и верните им слуги не бяха забравени. Да ни е честит капитализма с "равен" старт! Нямало кръв... Остана и повече кръв да искаме заради този престъпен преход към антисоциална държава. Ами кръвта на самоубилите се заради обедняване, разорение, отчаяние, липса на перспектива?... Ами кървавите сълзи на родителите по прокудените им в странство деца?... Само за кръвта на самоизбиващите се от алчност престъпници не съжалявам. Дори и за тази на Луканов. И бих желал да продължат да се самоизбиват тези алчни за пари и власт безродници. Революция имало... Революциите се извършват от онеправданите, когато найстина им прекипи. И тогава наистина ще има кръв. И първите глави, които ще паднат са точно на тези, които излъгаха народа си, че правят нещо в негов интерес, а в това време го вкараха в най- мръсното ъгълче на задния двор на Европа... В кофата им за боклук!

12.01 2014 в 13:50

Каква революция, просто разпределение на народните благинки между партийните велможи и новите им приятели-реститути. Е, и верните им слуги не бяха забравени. Да ни е честит капитализма с "равен" старт! Остана и повече кръв да искаме да бъде пролята в това пъклено начинание. Революциите се правят от онеправданите. И тия, които се облажиха от този преход към засищане на алчноста си, ще са първите, чиито глави ще паднат при една истинска революция.

12.01 2014 в 13:34

болката на Ст.Цанев е дълбока,искрена и разбираема.той прочете И в буквален смисъл Българската история и като социално чувствителен творец, издаде разтърсващ нейн синтез-документалистика с лична гражданска позиция.той ,заедно с Румен Данаилов са високохуманни и безцеремонни автори,за разлика от хилядите поръчкови въртошиийки и въртиопашки на соцреализма.ПОКЛОН!

12.01 2014 в 13:31

Да бе, да. Без да се пролее капка кръв на политик - Луканов е изключение, България изгуби за четвърт век заради некадърни политици повече жители от най-обезлюдената през Втората световна война Беларус. Някой може ли да изчисли колко са умрелите от мизерия? Ами самоубийствата? Ами 1500-те криминални експлозии през 90-те, гангстерските войни, изкланите и удушени от цигански и български изроди баби и дядовци, насилваните деца? Много нависоко хвърчиш Стефане, не виждаш какво става в българската джунгла. Преходът съвсем не е безкръвен и кръвта още дълго ще тече.