Станислав Владимиров: Студена продължава да губи обем, но с по-бавни темпове

OFFNews 23 декември 2019 в 12:05 3575 1

Язовир "Студена", чието пресъхване доведе до режима на водата в Перник, продължава да губи от обема си, но това става с по-бавни темпове, съобщи пред bTV кметът на града Станислав Владимиров.

"Обемът на язовира в момента е малко под 4 млн. кубични метра, като протока е около 100 литра в секунда. Отокът след въвеждането на по-строг режим е между 270 и 290 литра в секунда", добави Владимиров. 

Владимиров добави, че от събота държавна компания "Монтажи" е на терен във Витоша.  

Голяма част от владайския канал е насочена към язовир Студена и се извършват предварителни проучвания за сондажи. Чистят се дерета, каптажи и се увеличава притокът към язовира.", каза Владимиров.  

Той добави, че от днес "Регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението" ще започне изпомпване на води от пещери. 

Той се надява, че всички действия от страна на държавата ще доведат до изравняване на притока и отока и няма да се стигне до по-суров режим.

Председателят на общинския съвет на Перник Димитър Колев коментира, че когато се намираш в кризисно бедствено положение, няма нищо по логично да се обърнеш към съседа си, във връзка с с предложението за включването на Перник към водната система на София. 

От края на миналата седмица перничани са на по-строг режим.

В миньорския град има вода по 8 часа в денонощието. В събота в града беше обявено и бедствено положение, което засега е в сила до 29 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6506

1

bobacko

23.12 2019 в 12:54

Аз си мислех, че язовирът е източен, а то се оказва, че е пресъхнал. И така виновни остават Бог (да ме прощава, че Го намесвам) щото не пускал дъжд и глобалното затопляне. А разни министри не са виновни ама хич. Мутрата така каза преди няколко дни. И не го е казал за нас, а за прокуратурата и конпирите. Да не земат да повдигнат некое обвинение.