Сред останките на падналия МиГ е намерен биологичен материал

OFFNews 10 юни 2021 в 11:54 4997 0

Снимка Министерство на отбраната

Адмирал Емил Ефтимов

Сред намерените останки на падналия в Черно море изтребител е открит биологичен материал, който е предоставен за ДНК експертиза, съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от Dnews.

„Реакцията на военноморските сили е организирана и планирана в най-възможните кратки срокове с включване на водни кораби и вертолети от състава на авиобаза „Чайка“. В резултат на предприетите действия 9 юни в 00:45 ч. се загубва контакт, след което с настъпването на светлата част на денонощието и възможността да се проведе визуално наблюдение днес са открити части от спасително оборудване, отломки. Към 11.03 часа започва събиране на останките. За съжаление, трябва да потвърдя, че сред намерените останки е открит биологичен материал, който е предоставен за ДНК експертиза“, каза още Ефтимов.

Действията се насочват най-вече към намиране на черната кутия на изтребителя. Това е ключов момент, за да се анализират причините за инцидента, каза Ефтимов.

Продължават издирвателните дейности без прекъсване, добави контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

"В момента сме в надпревара с времето. Първо е необходимо благоприятни метеорологични условия. Морската среда е агресивна и продължителният престой на черната кутия във вода не е желателен. Колкото по-бързо я извадим, толкова по-голям е шансът информацията в нея да бъде използваема", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!