Спряната поръчка няма да осуети тестването за COVID в училищата, има 690 хил. теста на склад

Александра Маркарян 12 януари 2022 в 11:13 932 0

Снимка Архив

Спирането на процедурата за доставка на тестове за COVID-19 за училищата няма да спре, нито да затрудни тестването в училищата. Страната ни разполага с достатъчен запас до пристигането на новите доставки, увери Министерството на образованието в отговор на въпроси от OFFNews.

В склада на Българския червен кръст (БЧК) в село Лозен са налични около 690 000 теста за ученици, информират оттам.

"Имаме уверение от МЗ, че ще има нови доставки до края на следващата седмица", допълват от министерството.

Вчера здравният министър проф. Асена Сербезова прекрати текущата процедура по закупуване на бързи антигенни тестове за учениците от 1. до 12. клас, но от министерството увериха, че тестването на учениците няма да бъде прекратено и че процедурата за нови ще бъде извършена в максимално кратки срокове.

Министър Сербезова прекрати процедурата за закупуване на тестове за учениците

Спряната процедура от 30 декември 2021 г. е за осигуряването на приблизително 12,5 млн. теста. Прекратяването ù е следствие от извършена от дирекция „Вътрешен одит“ проверка по искане на министър Сербезова. Резултатите от нея показват пропуски при организацията на процедурата, заради които цялата документация ще бъде предоставена на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Очаква се до петък Министерството на здравеопазването да публикува нова покана за закупуване на необходимото количество тестове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!