Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Спипаха трафиканти, превозвали бежанци под ремаркето на камион

OFFNews 14 септември 2015 в 13:13 5411 0

Спипаха трафиканти, превозвали бежанци под ремаркето на камион

Районна прокуратура-Свиленград образува три бързи производства срещу трима турски шофьори на камиони за нелегално превеждане на хора през границата.

Става въпрос за три отделни случая, при които граничните власти се натъкнали на изобретателни, но опасни начини за превоз на бежанци. 

На 13 септември в 4.00 часа сутринта митничарите на ГКПП-Капитан Андреево правят проверка на ремаркето на камион с турска регистрация. Специалният уред за анализ отчел високи стойности на въглероден двуокис в товарния отсек, който бил запечатан с пломба. При отваряне на каросерията са открити 32 души, натъпкани между стоката, която била превозвана - врати за асансьори, генератори за ток и палети с конци за шиене. Чужденците, от които 10 мъже, 9 жени и 13 деца, са били без документи за самоличност. Първоначално те се представили за сирийски граждани, а впоследствие е установено, че са от Ирак.

48-годишният шофьор Реджеп Б., турски гражданин, е заявил пред българските власти, че товарил стоката от няколко места и не знае за превозваните хора. Срещу него е образувано бързо производство за превеждане на хора през границата без знанието на властите. Реджеп Б. е задържан за 72 часа.

На 12 септември 2015 г., съответно в 1 часа и 2 часа през нощта, на ГКПП-Капитан Андреево са извършени проверки на други два турски товарни камиона.

Първият ТИР марка „ДАФ“ е пътувал от Истанбул. При проверка граничните полицаи открили две лица, които били легнали върху осите на гумите, под ремаркето. Установено е, че те са сирийски граждани, единият от които 14-годишно момче.

Разследването сочи, че водачът на товарния камион ги качил от Истанбул срещу заплащане от по 1 000 евро на човек, като обещал да ги закара до София. Първоначално чужденците се возели в кабината, но преди да минат границата, шофьорът ги свалил и им казал да легнат върху осите на гумите.

Вторият ТИР марка „Волво“, с турска регистрация, също е превозвал две лица, укрити на осите на гумите, над ремаркето. Първоначално те се представили за сирийски граждани. Проверката установила, че единият е сириец, а другият турски гражданин. Водачът заявил, че турски каналджия му предал двете лица на магистралата край Истанбул. Той трябвало да ги остави в Центъра за бежанци в гр. Харманли.

Районна прокуратура-Свиленград е привлякла като обвиняеми по бързите производства за превозване на хора без разрешение на властите двамата водачи на товарните камиони – 53-годишният турски гражданин Мехмед Ч., шофирал товарен камион марка „ДАФ“, и Захир Ч., на 50 г., турски гражданин, водач на товарен камион „Волво“. Те са признали вината си.

До седем дни делата срещу тримата шофьори ще бъдат внесени за разглеждане в Районен съд-Свиленград.

Нелегално преминалите границата чужденци са отведени в Центъра за временно настаняване на чужденци към дирекция „Миграция“ на МВР в гр. Любимец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews