Спаси София с ново предложение за Графа тип 'гледай си в краката'

OFFNews Последна промяна на 12 март 2019 в 12:37 6377 5

Незабавно да бъдат премахнати ограничителите тип "перки на акула" от ул. "Граф Игнатиев", настояват от гражданската организация "Спаси София".

Те са внесли официално предложение до зам.-кмета по транспорт, Дончо Барбалов и до комисар Тенчо Тенев, началник отдел Пътна полиция към СДВР, в което посочват различни варианти за замяна на ограничителите с по-подходящи, според тях, варианти. 

Първият от тях е тактилни ограничители от неръждаема стомана, монтирани върху съществуващата настилка. Според организацията това е най-подходящият вариант за осигуряване на адекватно визуално разграничаване с оглед на ниската цена, бързия и лесен монтаж и без компрометиране на вече положената настилка. Освен, че няма да бъде причина за неприятни инциденти с пешеходци, неговото прилагане ще има и най-малък негативен визуален ефект върху средата. Подобни елементи са широко разпространени в пешеходни зони. Допълнително предимство е, че може да бъде избран светлоотразителен модел, който да подобри видимостта и безопасността през тъмната част на денонощието.

Втори вариант: Подмяна на ивица от съществуващите плочи с такива в различен, открояващ се цвят.
Освен монтирането на допълнителни елементи, вариант за решение е отбелязване на габарита на трамвайното трасе с ивица настилка в достатъчно контрастен цвят. По този начин ще бъде създадено ясно и трайно визуално разделение. Недостатък на този вариант е необходимостта от извършване на допълнителни ремонти. 

Трети вариант: Полагане на настилка идентична с тази на ул. "Цар Иван Шишман". Избраните да маркират границата между тротоара и пътното платно, фабрично скосени плочи от бял камък, са достатъчно ясни и безопасни за пешеходците и съвместими, както с дефиницията за споделени пешеходно-трамвайни зони в предстоящата корекция на ЗДвП, така и с изискванията на актуалната нормативна база. Макар че прилагането на подобно решение е обвързано с преработка на настилките, считаме че то е най-устойчиво. 

И трите предложения на "Спаси София" обаче предполагат софиянци и гости на столицата да гледат непрекъснато в краката си, докато се разхождат или пазаруват по Графа, за да не пропуснат новите ограничители тип маркировка. Те в никакъв случай няма да предпазят човек, ако се разсее и попадне в опасна близост с трамвая. А и, ако някой гледа непрекъснато в краката си, той със сигурност няма да се спъне и в грозните перки сега. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4067

5

Denitsa Gyurova

12.03 2019 в 17:18

Най-после!

7912

4

бацка

12.03 2019 в 16:17

Цялата статия е написана леко тенденциозно - от заглавието, та до епилога (в bold). Нетипично за Офнюз, но пък в крак със съвременните течения - журналистиката не е безпристрастна, каквато би следвала да е по дефиниция, а си позволява в секция "Новини" да демонстрира мнение. Разбирам, че пеефските парцали действат така, ама нали точно затова четем Офн, а не тях?

3177

3

Стърголета

12.03 2019 в 15:11

Напълно резонни предложения, а и в крайна сметка трамвая едва ли ще го чуеш чак когато е зад гърба ти и хората ще имат достатъчно време и за реакция дори и да са в зоната му на спиране

11508

2

Бухльо

12.03 2019 в 13:52

И извинявайте за грешките - малки бутони, големи пръсти :)

11508

1

Бухльо

12.03 2019 в 13:51

Това заключение - кръпка, в края на статията, защо го сложих те? Все едно да кажете, че ако някой се разсее, може да мине между два от сегашните ограничителни и трамваят да го бутане. Логически вярно и ненужно. Искате непрекъсната верига ли да се опъне или просто подчертавате, че сте умни?
Предложенията са добри и цивилизовани.