„Софийска вода“ инвестира в нов живот на основни водопроводни и канализационни съоръжения

OFFNews Последна промяна на 24 август 2018 в 14:00 451 0

Снимка Софийска вода

„Софийска вода“ изпълнява проекти от инвестиционната си програма, които намаляват неудобството за столичани от планираните ремонтни дейности. Два от тях са на оживени булеварди и са от особено важно значение за две от ключовите ВиК услуги на столицата -рехабилитацията на канализационната и водопроводна система. Това става при съхраняване на пътната настилка, което съкращава и технологичното време за изпълнение.

На бул. „Арсеналски“ (от ул.“Зорница“, бл. 29 до ул. „Никола Козлев“, бл.45) тече поетапен ремонт на битов канализационен клон с яйцевидна форма 500/750 мм. Той се извършва по модерната технология “облицовка с втвърдяване на място“, наричана на всекидневен професионален език „чорап“. Технологията без изкоп позволява прецизна работа под земята, без да се нарушава пътната настилка. След заснемане, обследване и експертна преценка специалисти на компанията са планирали прецизно как последователно ще протече рехабилитацията, която осигурява нов, половинвековен живот на стари или компрометирани съоръжения.

Относително равния участък на бул. „Арсеналски“ наложи сериозно почистване на съоръжението от задръстили го инертни материали (павета, парчета асфалт и пясъчни наноси), преди да се пристъпи към същинската операция по полагане на облицовката на три етапа през съществуващите ревизионни шахти на булеварда. След изчистването е редът и на разопаковането и завързването на гъвкавата тръба с точна дължина, за специална лебедка. Материалът се изтегля и полага между двете шахти. Гъвкавата, импрегнирана с полиестерни смоли тръба с вградени стъклени нишки, след като легне в изпълнявания участък, впоследствие се надува под налягане, за да прилепне по стените на канала. Последен под земята, в нея се вкарва и специален уред за „изпичане“ на материала със система от ултравиолетови лампи с голяма мощност.

Днес и в събота ще се рехабилитират, всъщност изградят наново, и два участъка от по 100 метра, като се облицова отвътре основният довеждащ стоманен 900-милиметров водопровод. Съоръжението е ключово за подаването на питейна вода към един от основнитерезервоари за централната градска част – резервоар „Лозенец“, и е пуснато в експлоатация в далечната 1953 г. Облицовката с втвърдяване на място (CIPP) се извършва на западното платно на бул. „Симеоновско шосе”, при моста на р. „Драгалевска” в столичния район „Лозенец”.

През настоящата година „Софийска вода“, част от световния лидер във ВиК услугите „Веолия“, инвестира 51,7 милиона лева в доставката и пречистването на питейна вода с едни от най-високите качества в Европа, както и в съоръжения за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Осъществяваните два проекта са на стойност около 650 хиляди лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови