София стартира програма за паркинги в кварталите, три многоетажни вече са планирани

Два варианта за частни инвеститори, общината ще дава пари само за буферни до метрото

OFFNews Последна промяна на 11 юни 2020 в 07:20 13077 1

Програма за изграждане на общински паркинги с частни инвестиции стартира в София. Тя бе представена от столичния кмет Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков. 

Програмата е разделена на две части, първата се отнася до буферните паркинги, които Столичната община строи заедно с метрото и се изграждат с публични средства като част от системата „Паркирай и пътувай“.  В момента има изградени 6 буферни паркинга с общо над 2500 места. Заедно с третата линия на метрото ще бъдат изградени още 3 буферни паркинга за 650 автомобила. Те са разположени на Околовръстния път между "Овча Купел“ и "Горна Баня“, на ул. "Централна" в "Овча Купел“ 2 и на бул. "Монтевидео“. Планирали сме и изграждането на 4 буферни паркинги до съществуващи метростанции на „Г. М Димитров“, в ж.к „Люлин“, в „Младост“ и на бул. „Джеймс Баучер“. С планираните разширения на метрото сме заложили изграждането на още 7 буферни паркинги, каза още Фандъкова. 

„Втората част на програмата засяга паркирането в кварталите. 

Тя предлага изграждането на паркинги да става като съвместна дейност между общината и частни инвеститори. Това ще може да става по два начина - чрез учредяване право на строеж на частен инвеститор за обществен паркинг при нова сграда като обезщетение и при учредяване право на строеж върху терен, които е предназначен само за паркинг. Правото на строеж ще бъде срочно и възмездно, а изборът на инвеститор ще става с конкурс. Предложенията за конкретни терени ще се правят от районните кметове след обсъждане с гражданите по места. Всеки конкретен случай ще се обсъжда и гласува от Столичния общински съвет. 

Програмата е базирана на проучване през последните шест месеца във водещи европейски столици, които са решили проблемите с паркирането, каза председателят на финансовата комисия в общинския съвет на София Георги Георгиев, който е и член на работната група по проекта. Идеята е публичните средства да се използват за изграждането на буферни паркинги, а за паркинги в кварталите да се привличат частни средства. 

Програмата ще бъде гласувана от СОС след месец. Вече е разработена е и документацията за провеждане на конкурсните процедури, предвидени са и клаузи за неустойки и банкови гаранции.

Главният архитект на София Здравко Здравков посочи, че работи с районните кметове за установяване на подходящи терени и изграждане на паркинги. Вече са започнали и проучвания на конкретни терени в районите „Подуяне“, „Сердика“ и „Оборище“. Предвиждаме надземен многоетажен паркинг на ул. Черковна” с 230 места, многоетажен паркинг с 320 места в близост до Пета градска болница и паркинг на три нива на „Данаил Николаев”, обясни арх. Здравков. 

Търсят се възможности и за изграждане на паркинги при общинските пазари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1943

1

OtSofia

14.06 2020 в 13:07

Всъщност първата и най-важна задача относно паркингите в София е ликвидирането на напълно незаконно предаденото в ръцете на частна фирма пространство върху Западната порта на Сердика, превърнато в подземен паркинг! Софийска община и целият мъгляв сонм чиновници в и около нея непрекъснато забравя тази задача. В този ред на мисли - къде се загуби бившият Софиянски, онзи злополучен кмет, който сътвори горното и много други посегателства върху София?
 
X