София ще има общинска стратегия за превенция от ХИВ

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2017 в 16:01 2195 0

По повод 1 декември - Световния ден за борба срещу СПИН, представители на неправителствени организации, активно ангажирани с проблема ХИВ/СПИН, се срещнаха с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, която подкрепи серия от съвместни действия.

Организациите, участващи в срещата, изразиха готовност да работят съвместно с общината за изработване на общинска стратегия по ХИВ, изпълнявайки националната.

Представителите на неправителствените организации са на мнение, че съвместните усилия на общинската власт и гражданското общество са ключът към една по-здрава София.

Според тях политическото лидерство е ключово за справяне с проблема и за формирането на адекватни обществени нагласи.

Сред направените предложения бе София да се присъедини към международната инициатива на Парижката декларация, която бе връчена от организациите на столичния кмет.

В декларацията, подписана от кметове на градове в Европа, Америка, Африка и Азия, се посочва:

"Благодарение на важните научни открития, активизма на различни общности и ангажимента на политиците за постигането на общи цели вече имаме реалната възможност да премахнем епидемията от СПИН в световен мащаб до 2030 година. В настоящия момент те имат уникалния шанс да застанат начело на ускорените действия, с чиято помощ да бъдат постигнати до 2020 година целите на ООН по формулата „90-90-90“, а именно: 90% от живеещите с ХИВ да бъдат наясно със своя ХИВ статус, 90% от запознатите със своя ХИВ-позитивен статус да приемат лечение и 90% от приемащите лечение да бъдат с неоткриваем вирусен товар...

Всеки, който живее в нашите градове, трябва да има достъп до животоспасяваща превенция и лечение на ХИВ и туберкулоза, здравни и социални грижи и други подкрепящи дейности."

Представителите на неправителствените организации, които днес се срещнаха с кмета на София, са Анна Любенова, Фондация „Инициатива за здраве“, Райна Димитрова, Фондация „Здраве и социално развитие“, Юлия Георгиева, Фондация „Център за хуманни политики“, Деница Любенова, Младежка ЛГБТ организация „Действие“, Димитър Богданов, фондация „ГЛАС“ и Петър Цинцарски, експерт в сферата на ХИВ/СПИН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови