След София - спират от регистрация коли в цялата страна заради екостандарти

OFFNews 04 януари 2018 в 12:56 16577 4

Автомобилите, които не отговарят на екостандартите, да не бъдат регистрирани в КАТ не само в София, но и в цялата страна. Държавата ще купи газ анализатори за всички пунктове на пътна полиция, обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов. 

За целта министерството ще договаря пари по оперативна програма "Околна среда", уточни Димов. С кмета на София Йорданка Фандъкова той провери как работят 7-те газ анализатора, които Столична община предостави на КАТ-София. 

"По ОП "Околна среда" в момента не е допустима подобна тип дейност, ще преговарям с Европейската комисия и ще се опитам да намеря финансиране, така че да има проект да бъдат закупени газанализатори и за останалите пунктове. Ако не го направим в цялата страна няма да има необходимия ефект. Това е една добра първа стъпка, каза още Димов. 

Шофьорите в София ще имат срок от един месец, за да проверат дали колите им отговарят на екостандартите, преди КАТ да стартира проверките, обясни Фандъкова. Освен в пунктовете, с устройствата ще бъдат извършвани и проверки на пътя. 

Комисар Тенчо Тенев, началник на столичната пътна полиция, обясни, че устройствата проверяват техническото състояния на изгорелите газове на колите, а анализатор отчита какво е количеството на вредни частици. 

Стойността на газомерите е около 70 хил. лева, средства от бюджета на СО, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова. „Анализите посочват, че около 60% от замърсяването на въздуха идва от движението на автомобили. Около 40% от битовото горене“, обясни Фандъкова. Тя подчерта, че строгият контрол е изключително важен.

Измерване през септември показа, че само около 6,5% от автомобилите в София замърсяват над допустимите норми, уточни кметът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

4

theprofet

05.01 2018 в 08:40

haricska, като ти пречат паяците на ЦГМ си ходи на село!!!

12016

2

haricska

04.01 2018 в 14:37

Да проверят и паяците на ЦГМ дали отговарят на нормата, защото след тях е като военна димка.

6947

1

theprofet

04.01 2018 в 13:03

Хайде да ви видя сега с димящите дизелови каруци какво ще правите. DPF филтрите са скъпа екстра, пък се е и крадат доста.