Системата ни убива: Родителите на деца с увреждания излизат на мълчаливо присъствие пред НДК

OFFNews 27 юни 2018 в 07:40 2750 0

Участници и подкрепящи протеста "Системата ни убива" ще се съберат на мълчаливо присъствие пред НДК днес.

Мястото е избрано, защото в Двореца на културата ще се проведе конференцията "Европейският стълб на социалните права: Да работим заедно за постигането на резултати".

Родителите на деца с увреждания и съпричастните към исканията им ще се съберат в 8:30 ч. при едно от кафенетата до централния вход на НДК. Мълчаливото присъствие е обявено с начален час 9 и краен - 17.

В началото на месеца родителите опънаха палатков лагер пред Народното събрание в знак на протест срещу политиките към хората в неравностойно положение. Те обявиха, че ще инициативата е безсрочна и ще продължи, докато не се променят политиките. Протестиращите настояват за нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени вследствие на заболяването. Те искат още финансовата подкрепа да включва месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства, както и лична помощ под формата на подкрепа в дома и на работното място. Според родителите трябва да се въведе понятието “личен бюджет”, в който личната помощ да е ясно регламентирана.

Днес омбудсманът Мая Манолова свиква публично обсъждане на проектозакона за личната помощ. "За мен проблемът на майките е над всичко и той не може да бъде употребен за ничии политически, неполитически или други лични амбиции и цели", декларира омбудсманът.

В централата на омбудсмана на "Георг Вашингтон" в София от 12 ч. са поканени министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на финансите Владислав Горанов, синдикалните лидери Димитър Манолов и Пламен Димитров, председателите и членовете на парламентарните комисии по труда, социалната и демографската политика, по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, по въпросите на децата, младежка и спорта, участниците в работната група, изготвила проекта, представителите на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови