Синдикат: НВО след 4. клас е ненужно. Ако ученик не включи камерата по време на е-урок, да има отсъствие

Синдикат 'Образование' против отпадане на теми от конспекта за матурите

Александра Маркарян 12 април 2021 в 13:42 34063 3

Снимка Синдикат Образование

Д-р Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"

Учебният материал за матурите след 12. клас не трябва да бъде редуциран и намаляван, но НВО след 4. клас трябва да отпадне. Ако ученик не включва камерата си по време на е-час, това да се счита за отсъствие. Това предлагат от синдикат "Образование" към Конфедерацията на труда "Подкрепа" чрез днешно прессъобщение до медиите.

Позицията си за запазване на конспекта за матурите те подкрепят с твърдението, че учебните теми ще бъдат преподадени в училище и не е в интерес на учениците да се изключват едни или други части от изпитния конспект.

"Огромна част от учебните часове на двата випуска бяха в режим на електронно обучение от разстояние, но това беше решение за запазване на човешкия живот и безспорно си струваше. Този подход беше прилаган към цялата система, тъй че не са били толерирани едни или други ученици, паралелки или региони. Електронното обучение в България се провежда на добро европейско ниво и образователната система се справи отлично в създалата се ситуация", пише в становището.

По данни на синдиката 31% от училищата нямат свой електронен облак и не ползват електронна образователна платформа. 1/3 от училищата и досега работят чрез Shkolo, Zoom, Facebook, Viber, WhatsApp и др., което синдикатът определя като "проблем" и съветва "планирано и регламентирано да се помогне на тези училища да преодолеят този дефицит". Това можело да стане, като се регламентира преподаването през "истинска образователна платформа".

Синдикатът посочва като проблем за е-образованието изпълнението на изискване в Закона за предучилищното и училищното образование в частта за задължително установяване на видео връзка. В параграф 1, т. 29 се казва: "Синхронно обучение от разстояние в електронна среда е обучение от разстояние в електронна среда, при което обучаващият и обучаемите взаимодействат в реално време, едновременно, присъствено, чрез визуален контакт през електронна платформа".

"Липсата на включена камера е не само нарушение на образователния закон, за което засега липсват санкции. Изключените видеокамери на учениците генерират лоша или никаква социална комуникация и това вреди на качеството на електронния учебен процес", пишат от "Образование", по чиито данни в прогимназия и гимназия малко над 20% включват камери при виртуалния учебен час. Те предлагат в училищните правилници да се вмени на учениците задължение за включени камери, като предпоставка за присъствие.

Около 10% от учениците са "дигитално изключени от учебния процес" и причини за това са липсата на устройства и на достъп до интернет, твърдят още от СО.

В позицията си синдикатът заявява още, че "НВО след 4. клас е лишено от образователна логика и трябва да бъде отменено". Оттам подкрепят становището си с проучване на мнението на "десетки хиляди учители". "Учителите категорично не искат отмяна на матура и НВО в 7. клас, а само този изпит след начален етап", уточняват от СО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12010

3

Zdravka Fileva

13.04 2021 в 16:30

Юлиян Петров, д-р (!), дава ли си сметка за техническата трудност 25 камери да са включени ЕДНОВРЕМЕННО?!
Системата блокира от подобна практика и децата затова си изключват камерите, като остават само звука. На тях по колко отсъствия ще пише даскал Юлиан?

2013

2

Teodor Todorov

13.04 2021 в 13:14

Еми купете камери на всички, че новите лаптопи нямат камера...

2013

1

Красимир Тончев

13.04 2021 в 01:32

Съсипахте годината на децата. Не ви е срам. И продължавате да е.... те майката на образованието.