Силният вятър пренасочи самолети и причини щети, оранжев код в 14 области

OFFNews 22 ноември 2015 в 08:15 7569 0

Бурният вятър пренасочи три самолета и те кацнаха аварийно на летището в Пловдив. Самолетите са летели от Валенсия, Дубай и Лондон.

Пътниците се оплакаха, че в рамките на два часа те са били затворени в самолета и не е имало кой да отвори самолета.

"Тук няма жив човек от служителите на летището, не е ясно кога въобще ще се появи някой. Кацнахме в една тъмна нива, все едно сме в Конго. Няма светлина, няма жив човек, 200 пътника чакат заклещени в самолета, има малки деца", заяви пред bTV инж. Антон Маслев.

Бурен вятър имаше почти в цялата страна.

Дърво премаза кола до Южния парк в София. 

Жена пострада от клон на падащо дърво на ул. „Оборище". Тя бе откарана в болница с фрактура на крака.

Силният вятър събори стълб на натовареното кръстовище на "Околовръстен път" и булевард "Цар Борис III". Желязното съоръжение се е стоварило на метър от трамвайната спирка, за щастие, няма пострадали.

Поради силния вятър има проблеми със скъсани кабели на уличното осветление, като най-много сигнали са постъпили от кварталите „Павлово" и „Овча купел".

Кметът на София Йорданка Фандъкова издаде заповед, с която нарежда на собствениците на имоти, върху които се извършва строителство, както и на фирмите, осъществяващи външна реклама, да предприемат всички действия по обезопасяване на своите обекти. 

Фандъкова възлага на екипите на пожарната служба, аварийно-спасителното звено, Столичния инспекторат и дирекция "Зелена система" да предприемат всички необходими действия по отстраняване на опасни елементи и паднали дървета от пътните платна и тротоарите.

В работата се включват екипи на експлоатационните дружества и фирмите, ангажирани с почистването, поддръжката на зелената система и премахването на опасни дървета.

Продължава и работата по възстановяване на осветлението по ул. " Любляна", ул. "Боряна", ул. "Иван Радоев", ул. "Маньово бърдо" и други в район "Овча купел" 1, където са и най-сериозните проблеми от вятъра.

От Столичната община призоваха гражданите да са внимателни при предвижването си в града.

Според метеоролозите най-ветровито е било във Враца и Монтана, където поривите на вятъра са достигнали 24 м/с. Високи стойности са отчетени в София, Видин и Елхово, а на връх Мургаш вятърът е бил толкова силен, че не са успели да измерят скоростта му.

Оранжев код за силен вятър е обявен в 14 области - Монтана, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Жълт код за потенциално опасно време и силен вятър пък е обявен във Враца, Плевен, Габрово, Ловеч, София-област, София, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

Националният институт по метеорология прогнозира поривите на вятъра в областите с обявен жълт код да бъдат със скорост около 15-20 м/с, а в областите с оранжев код - 22-27 м/с.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !