Шаламанов: Предстои успешна сухопътна операция на Израел, ще ликвидират Хамас

Много по-лесно е Украйна да победи, отколкото да се реши конфликтът между Израел и палестинците, категоричен е военният експерт

OFFNews 19 октомври 2023 в 08:27 3763 0

Шаламанов

Снимка БГНЕС Архив

Велизар Шаламанов.

"Войната в Украйна е много по-лесно да бъде спечелена и да има позитивен изход - бъдещо членство на страната в ЕС и НАТО, което радикално променя геополитическата ситуация в света, докато конфликтът в Израел, за съжаление, няма да бъде решен скоро, защото неговото решение е в ръцете на палестинците и на арабския свят, а не на Израел." Това заяви пред БНР военният експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Според него в региона предстои успешна сухопътна операция.

"Колкото повече се бави сухопътната операция на Израел в Газа, толкова повече ще се вихрят такъв тип провокации като взрива в болницата и експлоатацията им чрез дезинформация и пропаганда, чрез откровени лъжи. Израел има достатъчно опит и очаквам успешна сухопътна операция. Палестинските жертви зависят преди всичко от поведението на палестинците, от техните лидери, от това те да разберат, че в случая Израел работи в тяхна полза, ликвидирайки "Хамас", който държи като заложници тези над 2 млн. палестинци и който държи като заложници отношенията между Израел и арабските страни, които се развиваха в посока за постигане на траен мир в района", каза той.

Според бившия военен министър успех в тази сложна ситуация е продължаваща подкрепа за Израел, за да реализира добре подготвена и прецизна операция, която да бъде разбрана от максимално широк кръг хора в света, че е насочена към изкореняване на злото, на "Хамас", а в същото време грижа за живота и бъдещето на палестинските граждани в тази територия.

Няма да бъде допусната ескалация с други атаки срещу Израел, зад които стоят по-сериозни заплахи и предизвикателства за световния мир, категоричен бе той.

Военният експерт напомни, че това е изключително сложен и продължителен въпрос. Според него решението в много по-голяма степен зависи от палестинците и арабския свят отколкото от Израел.

"САЩ започнаха конкретна военна поддръжка на Израел с боеприпаси и въоръжения, със сигурност и с разузнавателна информация. Цялата операция ще бъде следена от военните на САЩ. Всеки опит за ескалация ще бъде потиснат със сили за задържане", коментира Шаламанов.

Той смята, че заплахата - "Хамас" да бъде напълно унищожена, е напълно възможна и е по силите на Израел. По думите му израелската армия и разузнаване не са с намален капацитет.

"Цялата тази изненада е с участие на външни сили и е резултат от вътрешнополитически проблеми в Израел. Тези проблеми сега са преодолени в името на успеха на операцията. Целият фокус върху района намалява в голяма степен възможността за друг тип изненада", обясни Шаламанов.

"Всичко е в ръцете на Израел и операцията ще бъде успешна. Реална заплаха за намеса отвън е преди всичко на думи. Действията на САЩ показват, че не на думи е готовността да се запази интегритета в отношенията за подкрепа на Израел и това ще възпре опитите за по-нататъшна ескалация", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки