СДВР арестува уличните клоуни Котън и Моп (видео)

OFFNews 20 юли 2022 в 13:50 16003 1

Cotton and Mop

Снимка Facebook

Cotton and Mop

Двама улични клоуни от Мексико са задържани от полицията в София по време на представление на ъгъла на бул. "Витоша" и ул. "Солунска".

Двамата братя Емилиано Нандаяпа и Диего Нандаяпа - по-известни като Котън и Моп, са арестувани на 17 юли около 20:30 ч., а са освободени около 6 ч. сутринта на 18 юли. 

"На 17 юли бяхме арестувани от българската полиция в София. Бяхме затворени, облечени като клоуни. Откриха опасни предмети като гумено пиле и гумен чук. Обвинени сме в хулиганство и имаме призовка за 15 август. Ще бъдем съдени и евентуално глобени. Истинското ни престъпление е, че споделяме радостта с хората, като разчупваме ежедневието на един сив град", пишат уличните артисти във Facebook.

Котън и Моп са обиколили над 25 държави. Пред бТВ снощи обясниха, че за тях не е необичайно да бъдат арестувани. 

Според СДВР те са били задържани и разпитани. Попитани на какво основание е арестът, отговорът е "имало е проблеми с полицаите".

Пред "Дневник" уличните артисти разказват, че полицаите са били объркани и не са знаели как да действат. Те не са се представили и не са уведомили артистите да спрат, така че клоуните са продължили представлението и са поканили полицията да се забавлява с тях.

Тази ситуация още повече е подразнила полицаите, които извикали подкрепление и така общо 10 полицаи и три патрулни коли участват в ареста, твърдят Котън и Моп. На кадрите обаче се виждат четирима полицаи и един полицейски патрул. 

На клипове в социалните мрежи се вижда, че на няколко пъти двамата спират движението. Повечето шофьори и минувачи се забавляват, но други - не. 

"Смешно е, че ни обвиняват в хулиганство, когато това, срещу което се борим, е насилието. Това не е нещо ново, правят го и много други клоуни по света, велики артисти като Туга или Каркоча. Не искаме всички да са съгласни с това, което правим. Идеята на изкуството не е да правим красиви неща, изкуството съществува, за да провокира емоции и мисли", казва Котън.

"Искаме да играем по улиците на София още веднъж, знаем, че много хора харесват това, което правим, но зависи от реакцията на полицията, ще решим дали да направим представлението отново тази неделя, не искаме да притесняваме никого или да заобикаляме закона", казва Сеси Круз, продуцент на братята.

Следващата спирка на двамата братя е Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-490

1

EA Trash

20.07 2022 в 13:55

Конкурират служителите "на реда" ли? Няма страшно бе, полицайте са по-големи клоуни, никой не може да ги конкурира!!!