Резултатите от НВО след 10. клас: прилични по български, тревожно слаби по математика

OFFNews 25 юни 2021 в 14:59 5053 0

Снимка Pixabay

Резултатите от националните външни оценявания след 10. клас бяха публикувани днес.

Резултатите показват прилично представяне по български и тревожно слабо по математика.

Средният постигнат брой точки по БЕЛ е 22,50 точки при максимален 50. Това е равно на 45%. Този по математика е 13,84 т., или едва 27,68%.

Деветима ученици имат 0 точки и по двата предмета. Общо 96 работи са с 0 точки. Нито един десетокласник не е постигнал максималния резултат и по двата предмета. Трима са получили 48 т. от възможните 50 по БЕЛ.

"Като цяло десетокласниците лесно извличат информация от текст и таблица при задачите с избираем отговор, но имат проблем при обработването на информация, когато от тях се изисква свободен отговор. 86% от учениците знаят речниковото значение на думите. Близо 2/3 от тях са показали, че могат да формулират един или два кратки контрааргумента по дадено твърдение", коментират от Министерството на образованието.

Много десетокласници са предпочели да пишат теза, без да я обвързват с откъса от посочения изучаван художествен текст. 18% от тях не са се справили със задачата за редактиране.

Задачите по математика проверяваха усвоените знания и придобитите умения за разбиране на понятия, прилагане на математически свойства и теореми и др. С максимален брой точки са 29 десетокласници, 285 не са решили правилно нито една задача.

Сред регионите с най-високи резултати и по двата предмета се нареждат София, Смолян, Варна, а на опашката остава Разград. Прави впечатление силното представяне по математика на десетокласниците от Ямбол и от Кърджали, които по български език и литература са показали значително по-ниски резултати в сравнение с учениците от останалите региони.

Училищата с най-високи резултати и по двата предмета са предимно математически и езикови гимназии от големите градове – София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе. Място сред тях по математика са намерили също ПГ „Св. Климент Охридски“ в Елхово, както и СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Неделино.

На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 48 809 десетокласници, а по математика – 48 334.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!