Раниците ще са по-леки, МОН с нови изисквания за хартията на учебниците

Александра Маркарян 24 февруари 2018 в 08:15 3671 3

Новите учебници ще са по-леки вследствие на нови правила, които въвежда Министерството на образованието и науката чрез промени в Наредба 10 от 2017 г. за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала.

Проектът е публикуван на сайта на МОН и предвижда те да се печатат на обемна хартия с плътност не по-малко от 50 г/кв. м. Сега се изисква плътност поне 53 г/кв. м.

Учебниците от първи до седми клас с обем над 18 печатни коли, ще се изготвят като две отделни книжни тела, предвижда друг нов текст. Това изискване е част от пакета мерки, насочени към намаляване тежестта на ученическата раница, разясняват от министерството в мотивите към проектонаредбата.

Актуализират се техническите характеристики на плътността не само на обемната хартия, а и грамажа на картона на кориците на познавателни книжки, на учебници и на учебни помагала, които се изпращат в чужбина за подпомагане на обучението на българчетата там.

Очакваните резултати от предложените изменения са свързани с повишаване на качеството, прецизност и висока степен на обективност при оценяване на проектите на познавателни книжки, учебници, учебни комплекти и учебни помагала, което от своя страна ще доведе и до намаляване на възраженията по отношение на обобщените оценки за съответствие с държавния образователен стандарт на проектите на познавателни книжки, учебници и учебни комплекти, се казва още в мотивите. 

„Не на последно място, ще се спази поетият от Министерството на образованието и науката ангажимент за предприемане на поредица от конкретни мерки за намаляване тежестта на ученическата раница“, се казва още в мотивите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

1

Лопе де Вега

24.02 2018 в 08:36

А кога цените на учебниците? Разделянето на учебник на две води до поскъпването му. Боко, намали ДДС за книгите. Щото ще продължаваме да отглеждаме невежо и тъпо стадо! Или така е по-удобно за властта?

Поздрав!