Професор: Дори с опасния примес ползата от лекарставата с валсартан е повече от риска

OFFNews 11 юли 2018 в 10:44 4427 0

Снимка Pixabay

„Валсартанът в терапията на хората с хипертонията е едно от най-новите вещества в лекарствата. Истината е, че ползите, които те дават като редукция на кръвното налягане и намаляване на рисковете от усложнения, е огромна и съотношението полза – риск, дори с този примес, ще бъде положително."

Това коментира в предаването България” професорът по фармакология Георги Момеков.

Преди дни Агенцията по лекарствата обяви, че в целия ЕС спират от продажба 62 медикамента за сърце със съставката варсартан. Причината е открит примес, попаднал в състава на валсартана при производството му в завод в Китай. Смята че, че замърсителят е канцерогенен.

„Нито едно лекарство не е абсолютно чисто като вещество, защото това не е възможно. Допустимо е субстанциите да имат някакви примеси, но тъй като този примес не е бил очакван, не е бил следен. Но така или иначе няма нищо скрито”, коментира проф. Момеков.

Това, че в партиди на този производител са открити примеси, не означава, че същото количество примес ще попадне във всички таблетки, защото има различни процеси, при които и част то примеса може да бъде окислен или да изчезне, допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !