Проблем с е-бележките за ученици: Издават ги само лекари, които работят с НЗОК

OFFNews 14 октомври 2023 в 16:45 3314 2

Електронна бележка

Снимка МЗ

Електронна бележка

За проблем с новите електронни медицински бележки за отсъствия от училище сигнализират родители.

Оказва се, че такива бележки могат да издадат само лекари, които работят със Здравната каса. Ако детето е на преглед при лекар, който няма договор с НЗОК, е нужно да се посети и личният лекар, за да издаде бележка. Тогава административното улеснение с е-бележките се обезсмисля, тъй като родителят трябва да чака пред два лекарски кабинета.

Засега МЗ не е реагирало на този казус.

Родители повдигат и въпроса с различните такси за електронните медицински бележки. Лекарите могат само да определят таксите и се оказва, че те варират. Някои медици ги издават безплатно, а други изискват потребителска такса - така, както правеха досега и с хартиените бележки.

От МЕУ поясниха пред OFFNews nе съществува изискване лекарите да работят с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за да издават електронни бележки. Единственото условие е докторът да е свързан с НЗИС (националната здравноинформационна система), а всички по закон са длъжни да имат такъв достъп. 

Електронните бележки замениха старите от 1 октомври т.г. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

2

ОнаясМетлата

15.10 2023 в 10:34

Лекар, неработещ с НЗОК, издаде е-бележка в първия работен ден на октомври преди обяд. Масово в родителските форуми се оплакват, че болничните им ни са отразени, а са издадени от личните лекари. А аз това не видях точно от този лекар. Още същия ден, без проблем.

9347

1

Анализи

14.10 2023 в 20:21

Не е вярно. Просто тези лекари нямат необходимия софтуер за ицдаване на бележките. Бележката няма как да е електронна ако нямаш компютър и софтуер.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки