Призовахме Украйна да не въвежда ограничения за обучението по български език

OFFNews Последна промяна на 14 септември 2017 в 18:07 2710 1

България, Гърция, Румъния и Унгария призоваха Украйна да не въвежда ограниченията за обучението на майчин език, които се предвиждат в приетия на второ четене от украинската Върховна Рада закон „За образованието”. Това пишат в писмо външните министри на България – Екатерина Захариева, на Гърция - Никос Кодзиас, на Румъния - Теодор Мелешкану, и на Унгария - Петер Сиярто.

Писмото е адресирано до министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин, до Генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд и до Върховния комисар на ОССЕ по въпросите на националните малцинства Ламберто Заниер.

Според новите разпоредби на закона „За образованието” на Украйна се предвижда възможността за обучение на майчиния език на малцинствата до 5-ти клас, след което всички предмети (с някои възможни изключения) ще се преподават само на украински език.

Предвижда се и украинският език да стане единственият език на обучение в системата на средното, професионалното и висшето образование.

По разпореждане на заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева в МВнР бе извикан представител на посолството на Украйна в София. В разговора беше изразена загрижеността на българската страна за последствията за националното ни малцинство в Украйна от приемането на новия образователен закон. Украинската страна посочи, че новият образователен закон няма да промени правата на българското национално малцинство да изучава майчиния си език. По думите на представителя на украинското посолство целта на нормативния акт е да се „укрепи” употребата на украинския език, който е държавен.

Същевременно, предстои посланикът на Република България в Киев Красимир Минчев да проведе среща в украинското министерство на външните работи, на която да изрази българската позиция по новия образователен закон на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23303

1

Стефан

15.09 2017 в 02:21

Няма да стане така тая работа. В призива изрично трябва да се подчертае, че Русия е виновна за тая работа, и да се подкрепят укропските стремежи към ес.
Тогава морето ще се закваси, и българите в укропия ще получат всякакви права.