Природозащитник от Кресна 8-ми ден е в гладна стачка, иска оставката на Борисов

OFFNews Последна промяна на 18 август 2020 в 14:45 4223 1

Снимка kresna.org

Димитър Василев от кресненското село Влахи гладува осми ден с искане за оставка на министър-председателя Бойко Борисов.

Той е човекът, започнал още 1997 година кампанията "Да спасим Кресненския пролом".

"Бойко Борисов е лично отговорен не само за сриването на демокрацията в страната, но и за провала на строителството на магистрала "Струма". Още през 2009 година при управлението на първото му правителство е взето решение да не се прилага решението по ОВОС за магистралата от 2008 година, което вземаше предвид както опазването на човешкия живот, така и опазването на природата. Отново при управлението на Бойко Борисов през 2017 година е взето решение за строителството на магистралата по вариант, нарушаващ европейските директиви, застрашаващ човешкия живот, оставящ района без локален път и унищожаващ природата. Решението през 2017 година е взето в условията на явен конфликт на интереси, в който освен правителството, са въвлечени водещи строителни компании", посочват от коалицията "Да спасим Кресненския пролом".

Природозащитниците добавят, че затлачването на строителството на АМ "Струма" е довело до практическо унищожаване на биоразнообразието и до стотици катастрофи с няколко десетки убити и ранени. "Това е лична вина на Борисов, както ще бъде негова лична вина и загубата на европейските средства за магистралата", подчертават те.

Според кампанията проблемът с магистрала "Струма" разкрива уродливата същност на управлението на Борисов – корупция, кражба на европари, некадърност, унищожаване на природата, ликвидиране на местния бизнес, тотална липса на загриженост за човешкия живот.

Искането на Димитър Василев, гладуващ вече осем дни, е едно – незабавна оставка на премиера.

Коалиция „ДА СПАСИМ КРЕСНЕНСКИ ПРОЛОМ“ е неформално природозащитно обединение. Коалицията обединява Екологично сдружение „За Земята”/Приятели на Земята, Институт за зелена политика, Сдружение за дива природа Балкани, Българско дружество за защита на птиците, „Училище за природа“ – с. Влахи, CEE Bankwatch Network, Friends of the Earth International.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

94

1

Sashkavas

18.08 2020 в 15:28

Човечеца си пази хляба, не иска да плаща данъци и е минал на диета. Човещинка и ганьовски тарикътлък