При колко болни ще се учи ротационно в София с новите мерки? Отговорът на МОН

Александра Маркарян 14 октомври 2021 в 10:46 4021 0

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна

Новите противоепидемични мерки в София са неясни в частта за образователните институции. Неясно е при каква заболеваемост трябва да преминем от присъствено към ротационно обучение с редуване на присъствена с онлайн форма за различните класове, оплака се директорът на 107. Основно училище в София Данко Калапиш пред bTV тази сутрин.

Според заповедта на директора на Столичната РЗИ за мерките, които са в сила от днес - 14 октомври, "при увеличаване на заболеваемостта училищните директори имат за задача да организират онлайн обучение на ротационен принцип". Не е посочено точно какво значи увеличена заболеваемост.

Обърнахме се към Министерството на образованието и науката (МОН) за разяснение. В Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата са разписани четири варианта за организация на учебния процес в зависимост от заболяемостта в населеното място и в конкретното училище, отговориха оттам.

Те са:

- при отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на COVID-19 и/или при брой заболели учители, който води до невъзможност за обезпечаване на присъствен учебен процес, директорът отправя аргументирано предложение до министъра на образованието и науката за преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС) след решение или на педагогическия съвет, или на РЗИ, или на областния кризисен щаб. Спазва се принципът в ОРЕС да бъдат не повече от 50% от учениците.

- при 14-дневна заболяемост ≥ 500 на 100 000 души на областно ниво (тъмночервен сценарий) всички училища в съответната област преминават изцяло в обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС) само след заповед на министъра на здравеопазването, която изисква затваряне на училищата, последвана от заповед на министъра на образованието и науката за преминаване в ОРЕС. В случай, че министърът на здравеопазването не разпореди затваряне на училищата в съответната област, важат мерките, предвидени в червения сценарий (описани по-горе).

- целият випуск да преминава към обучение от разстояние, ако в него има 10% ученици, болни от COVID-19, препоръча МОН в писмо до регионалните си управления на образованието, изпратено на 1 октомври.

- при тъмночервен сценарий за съответната област всички извънкласни дейности трябва да се провеждат онлайн или да се отложат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!