Президентът: В образованието се прави нещо, но не е достатъчно

OFFNews Последна промяна на 12 февруари 2020 в 12:58 1207 1

Трябва да пречупим негативния тренд на демографската катастрофа - най-големият риск за оцеляването ни като нация и първостепенна задача и национална амбиция. Това обяви президентът Румен Радев пред студенти от  Лесотехническия университет в София.

Радев посочи, че това е всеобхватна програма, в която са важни три основни направления - образованието, детско здравеопазване и намеса на държавата за подкрепа на младите семейства.

Има дългосрочни кризи, те ще се развиват след години, те са много по-мащабни и опасни, дори от кризата с водата, като потенциалната криза с нашето образование, допълни президентът.

Според него, ако водната криза в Перник олицетворява провал в сектора, то резултатите от международния тест Пиза за деветокласниците, обявен миналия декември, има същия ефект върху образованието и нашето бъдеще. Разликата е само, че водната криза я усещаме веднага, а ефектът от това, което става в образованието, ще носим години напред, каза още Радев.

Радев смята, че трябва много сериозно да се замислим за кризата в образованието, която ни очаква, и допълни, че това означава неконкурентоспособна икономика, нисък стандарт и качество на живот. Трябва да вземем решителни мерки, образованието трябва да стане стратегически национален приоритет, обясни той.

По думите му се вземат мерки, те са в правилната посока, но са абсолютно ограничени като обхват, дълбочина, форми и методи и финансиране, за да излезем от това състояние на образованието. Трябва да се работи в много направления - заплащане на учителите, на преподавателския състав, стимули, включително и за студенти, за образователната и научна инфраструктура, бе категоричен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14751

1

Нострадамус

12.02 2020 в 13:20

Президента ПИТА : Защо господин Гешев вижда корупция навсякъде другаде, но не и в Министерски съвет."
И още : ДАНС е подчинена пряко на премиера, той знаел ли е, че подслушват Президента?
"Ако Борисов е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не е знаел, значи, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби", каза държавният глава