Предлагат пос терминали в патрулките за решаване на проблема с отнемане на книжките

Юлиан Христов 02 юни 2017 в 16:27 6094 6

Предлагат постерминали в патрулките за решаване на проблема с отнемане на книжките

Пос терминали в патрулните автомобили на Пътна полиция ще решат проблема с отнемането на книжки на пътя. Предложението е на председателя на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

От началото на годината влязоха в сила промени, според които катаджиите могат да отнемат свидетелството за правоуправление на шофьор, за който се установи, че има неплатени глоби. Тази правна възможност вече се прилага от органите на КАТ, но нерешен остава въпросът за това какво се случва, ако сте тръгнали на път за лятната си ваканция и по средата на пътя полицаи ви отнемат книжката и вие бъдете принуден да се окажете на пътя с багаж и цялото семейство без подслон.

Пред OFFNews Тодоров обясни, че решението е във възможността да се платят задълженията на място. 

"Изхождайки от европейския опит в почти всички държани – Хърватия, Италия, Великобритания, Белгия, Франция – ние предлагаме за улеснение на хората и за подобряване на събираемостта полицейските автомобили да бъдат оборудвани с постерминални устройства. Тогава, когато те спрат и установят, че имаш неплатени актове те да бъдат платени на място и да избегнеш санкцията да останеш без книжка", каза той.

По думите му в МВР има разбиране по въпроса и са направени първите стъпки:

Водим разговори, има желание за решаването на проблема, има уточняване на технически и счетоводни въпроси. Има обещания, че ще се търси начин за решаване на този въпрос.

Бившият шеф на Пътна полиция Алекси Стратиев обаче е на друго мнение. Той не смята, че пътните полицаи трябва да се превръщат в счетоводители: 

"В края на краищата това е контролен орган и не е негов ангажимент да администрира този процес по плащането на глобите. Няма да правим пътните полицаи счетоводители и не е редно. Така че идеите на хора, които не са вътре в нещата на Пътната полиция, е добре да не се декларират", каза той. 

Стратиев обясни и хипотезите, в които се стига до отнемане на книжката:

"Това може да се случи тогава, когато ти си получил наказателното постановление, указва ти се срок за плащане, а ти не си платил. Тогава вече ти знаеш за това си задължение, не си го изпълнил и е нормално по някакъв начин да претърпиш несгоди. Друг е въпросът, че законът казва, че когато платиш, книжката ти се връща веднага. Така че всеки е добре да си припомни кога си е получил фиша или наказателното постановление, да го намери и да си го плати". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13780

6

Перко

02.06 2017 в 20:57

По-добре банкомати ... Друго си е да усетиш шума на парите. Ама трябва да сменят колите. Възможно е да ги накарат и съдомиялни машини да монтират догодина ...

Ще е мъка с товаренето и разтоварването на банкоматите ... :)

15914

4

поп Дръвчо

02.06 2017 в 18:27

Страшна работа, не ще ушев да свърши работа и това е. Иска да те разкара до милицията, да чакаш на опашки, да се изнервяш. Иска да те пита какво ще правим.

Само не и нормалното.

12182

1

sawall

02.06 2017 в 18:06

1) Предложението наистина не е много добро, защото по този начин никой никога няма да си плаща глобите освен ако не ги хванат втори път (да не говорим, че защото да не си ги платиш на момента, в който те глобят тогава?). Има логика в това нарушенията по пътя да водят до главоболия и досадни разправии освен до загуба на пари.

2) Но начинът, по който е отхвърлено предложението от гн. Стратиев, е просташки, груб, и изобщо илюстрира защо народът толкова много обича и вярва на родната полиция и най-вече на КАТ.
 
X

Подкастът на OFFNews