Правителството отпуска 1,3 млн. лева на Рилската света обител

Още 15 млн. лева отпуска държавата на Столична община за училища и детски градини

Ирина Евгениева 03 юни 2020 в 11:51 1918 0

Снимка МС

Правителството отпуска 1,3 милиона лева допълнителни средства за Рилската света обител. Това стана ясно от думите на премиерът Бойко Борисов преди редовното правителствено заседание. 

Още преди две години започнахме да отпускаме пари за заплатите на свещениците на Българската православна църква и на служителите в мюсюлманското вероизповедание, обясни Борисов. 

"Първата година бяха около 21 милиона за заплати, миналата година – 26 милиона, тази година дадохме и за капиталовите ремонти на Светия Синод. Само че пак не са стигнали за заплати на всички. Не искам да се караме, и за да няма въпроси от типа "защо няма за манастирите и за духовната академия", е честно да кажем какво сме направили", добави премиерът. 

От думите на премиера стана ясно, че сутринта на Коалиционен съвет са одобрени средствата за 2020 г.  и че кабинетът ще отпусне допълнителни средства в размер на 1,3 милиона лева за Рилската света обител. Тези пари ще отидат за изграждане на пречиствателна станция в манастира. 

"Между другото, мярката 60/40 работи добре и в манастирите", уточни премиерът.

Вчера по време на посещението си в Рилският манастир заяви, че правителството ще отпусне и 600 хиляди лева за ремонт и изографисване на обителта и за заплати.

Премиерът съобщи, че днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова ще посети Рилския манастир, защото има изграден 40-километров път, но на едно място има свлачище, което трябва да бъде ремонтирано.

Църквите и манастирите ще могат да кандидатстват за още 14 милиона евро по програми за реставрация, на практика 33 църкви и 84 манастира вече са разплатени по предишната програма, допълни земеделският министър Десислава Танева.

На заседанието си днес правителството отпуска и 200 000 лева за Бачковския манастир "Успение Богородично", за Троянския манастир – още 200 000 лева, насочени за ремонтни дейности и текущата му поддръжка. Управляващите отпускат и 300 000 лева за манастира "Света Троица" в местността Кръстова гора.

Министрите отпуснаха и още 500 хиляди лева за църквата в двора на Духовната академия, която е с множество течове, а в нея освен богомолци, има и множество студенти, които провеждат занятия. Наесен кабинетът ще отпусне още 400 хиляди лева за ремонта й, което общо е към 900 хиляди лева, допълни Борисов.

Относно детските градини премиерът каза, че държавата ще даде и още 15 милиона лева на Столична община за училища и детски градини.

"Когато аз станах кмет, 40 детски градини бяха реституирани на най-хубавите места в София, и тези псевдодемократи, сега синьо-червената мъгла в София, преди те ги разпродадоха тези градини. Оттогава досега над 100 нови детски градини са направени. Тази памет трябва да се пази, не може 20-годишни политици да се обявяват за наша алтернатива, те са се родили вчера, а партиите им от години разграбват София“, възмути се премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!