Правителството дава зелена светлина за филиал на Великотърновския университет в Северна Македония

Александра Маркарян 28 април 2022 в 14:13 2133 0

Проект за откриването на поделения на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" в град Свети Николе в Република Северна Македония ще гласува Министерският съвет по предложение на министъра на образованието акад. Николай Денков. Документът е внесен днес за обществено обсъждане.

Инициативата е на Академичния съвет на ВТУ от 24 юни 2021 г., когато той гласува за откриване на филиал в Северна Македония след тригодишни преговори с частния Международен славянски университет „Гаврило Романович Державин“ в град Свети Николе.

В звеното ще има специалности от професионалните направления "Филология", "Науки за земята" и "Информатика и компютърни науки". Първоначално ще се приемат около 100 студенти в магистърските програми „Англицистика. Език – култура – литература“, „Регионално развитие“ и „Компютърни науки. Приложни компютърни науки“.

Според министър Денков мотивите на ВТУ за откриването на филиала "съответстват на мисията и стратегическата цел на висшето училище". Той щял да осигури "достъп до модерно висше образование с необходимото качество, гарантиращо добро личностно развитие и професионална реализация".

ВТУ е основан през 1963 г. като Висш педагогически институт за подготовка на учителски кадри. Преобразуван е в университет през 1971 г. От май 1990 г. носи името „Св. св. Кирил и Методий”. Има 9 факултета, два департамента, филиал във Враца, Педагогически колеж в гр. Плевен и два научноизследователски института – Институт по българистика и Институт за перспективни научни изследвания. Подготвя студенти по специалности от 21 направления от шест области на висшето образование - общо в 120 специалности и 62 докторантски програми. Там преподават 85 професори, 173 доценти, 135 главни асистенти, 63 асистенти и 31 преподаватели.

ВТУ има институционална акредитация с оценка 9,45 от септември 2018 г. с 6-годишен срок на валидност.

Международният славянски университет „Г. Р. Державин“ има пет факултета и обучава студенти по 16 специалности. За обучението в Северна Македония ВТУ ще ползва безвъзмездно материалната и учебната му база за 5 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови