Великотърновският университет открива филиал в Северна Македония

OFFNews 13 май 2021 в 12:26 2282 0

Снимка ВТУ

Делегация от ВТУ на посещение в македонския университет през 2017 г.

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ става първият чуждестранен университет, който ще разкрие свой филиал в Република Северна Македония, съобщава БНР.

Преговорите за това между ВТУ и Международния славянски университет „Гаврило Романович Державин“ в град Свети Николе продължиха три години.

Новината първи съобщил преди няколко дни министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев, който се обадил на ректора на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

Във видеообръщение проф. Бонджолов съобщи: "Говорих по телефона с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и (той) ме увери, че следващата седмица, на заседание на правителството на Република Северна Македония, ще бъде прието решението за откриване на филиал на Великотърновския университет на територията на Република Северна Македония. Ще се опитаме заедно – България и Република Северна Македония - да изградим мостовете, които бяха разрушени".

От следващата академична година по програмите на университета в Северна Македония ще се обучават над 100 магистри и около 50 докторанти, съобщава БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!