Поскъпват погребенията за бедни и бездомни починали във Варна

OFFNews 15 декември 2022 в 12:40 983 0

Заседанието на комисията.

Снимка Пресцентър - общински съвет, Варна

Заседанието на комисията.

Цената на така нареченото "социално" погребение във Варна (за починали бедни и/или бездомни хора) да поскъпне на 621,50 лева реши ресорната комисия към общинския съвет. Социалната кремация ще струва 601 лева по предложение на фирма "Обреди", съобщава пресцентърът на общинския съвет.

Окончателното решение ще вземе общинският съвет.

Мотивите за увеличението са нарасналите разходи за погребения. Цената не е актуализирана от 2007 г., бе съобщено на днешното заседание на комисията.

Съветниците одобриха и още една корекция на цените – тези на топлия обяд в обществената трапезария. В социалната кухня се приготвя топъл обяд в работните дни от седмицата за 550 социално слаби хора от районите „Одесос“, „Аспарухово“ и „Приморски“. Досега цената за един обяд с ДДС бе 3 лв., но заради увеличението на цените на електроенергията и хранителните продукти се налага тя да бъде променена на 3,40 лв. Необходимият финансов ресурс за 2023 г. възлиза на 54 340 лв., стана ясно на заседанието.

Новият проект “Грижа в дома”, който надгражда предходния “Патронажна грижа” и се финансира по програма “Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., ще стартира през януари и ще продължи до края на декември 2023 г. Предвижда се по проекта да бъдат обслужени 630 души с увреждания и възрастни хора, нуждаещи се от специални грижи. Това съобщи директорът на дирекция „Социални дейности“ Таня Василева пред съветниците, които взеха решение изпълнението на проекта да бъде възложено на общинската дирекция.

Сред темите на заседанието бяха двата центъра за грижа за лица с различни форми на деменция, които отвориха врати през юли тази година. Те се финансират безвъзмездно по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Членовете на комисията дадоха съгласието си за заемообразно осигуряване на средства от бюджета на община Варна за 2023 г., преди те да бъдат възстановено от управляващия орган на програмата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови