Почина известният философ и поет проф. Димитър Зашев, преводачът на Хайдегер

OFFNews 07 февруари 2018 в 12:02 5536 1

Почина българският философ, преводач и поет проф. Димитър Зашев.

Проф. Зашев ще бъде запомнен с превода на Мартин Хайдегер "Битие и време" на български език.

Софийският университет съобщи за кончината на професора, станала на 1 февруари, днес. Погребението му ще е на 13 февруари в Боянското гробище.

Димитър Зашев е роден на 31 юли 1948 г. в София. Завършва специалност „Философия“ в Софийския университет. През 1980 г. защитава дисертация по история на философията на тема „Естетицизмът на кръстопътя между философската класика и съвремието“ в Лайпцигския университет. През 1994 година става доцент в катедра „Културология“ във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, през 2012 година – професор.

Научните му интереси са в областта на историята на философията и социологията. Димитър Зашев е автор на философските трудове „Естетически отклонения“ и „Образи и образци. Конфигурации на безформеното“.

"Почивай в мир, татко. Обичам те, завинаги", написа синът му Йосиф, който се сбогува с баща си с откъс от стихосбирката "Лéта и цвят":

Навярно да заспя
е вече сетно време,
самин като плода,
от който няма семе.

От него кой не пи
и сладост, и отрова.
Но бог не се опи
и звяр не се натрови.

Животът - сън бучи,
рой образи разнася...
Все пак склопи очи.
За миг не се унасяй.

Смъртта е лунен миг,
но тя не е начало.
Сам ти не си войник.
Ти цял си сън,
цял - жалост.

Слуховете, че проф. Зашев е починал след побой в Борисовата градина провокираха сина му да ги опровергае публично и да уточни, че през декември 2017 г. баща му е получил мозъчен кръвоизлив и е приет по спешност във ВМА. Издъхнал е след двумесечно лечение в болницата. Побой не е имало, категоричен е Йосиф Зашев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови