Писатели искат разследване на полицейското насилие над журналиста Кенаров

OFFNews 05 септември 2020 в 20:46 2523 1

Писатели от Българския П.Е.Н. център настояват за разследване на обстоятелствата, при които е бил бит и арестуван на журналиста Димитър Кенаров.

"Настояваме не само за пълно разследване виновниците и наказанието им, но и за набелязване на систематични мерки - законови и кадрови, подобна практика за потъпкване свободата на словото да не се повтаря в бъдеще", твърдят авторите в писмо до медиите.

Факти от проявеното полицейско насилие разкри самият Кенаров, който разказа в социалните мрежи, че е бил брутално изритан в главата от полицията по време на безредиците при протеста на 2 септември, а след това е бил държан с часове на тротоара, въпреки че нееднократно се е идентифицирал като репортер.

"Солидарни сме с декларацията на Асоциацията на европейските журналисти у нас - осъждаме този акт на насилие и настояваме за пълно разследване, което да определи персоналната отговорност на длъжностните лица, нарушили закона. Изисквания, които ни гарантират личната свобода и гражданските права според Конституцията. Актът на произвол върху представител на пресата и свободомислещ писател не е симптом за случайна грешка. Това 
превръща случая в опасен прецедент, който делегитимира мястото ни в демократичната традиция
на алианса, към който сме декларирали, че сме необратимо приобщени", пише още в изявлението на писателите. 

Сред подписалите писмото са Калин Донков, проф. Людмил Димитров, проф. Амелия Личева, проф. Магдалена Костова-Панайотова, Милена Фучеджиева, Рада Шарланджиева, Георги Константинов, Калин Терзийски и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови