Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Пилот от "Авиоотряд 28": Не може премиерът да се вози в граждански самолет

OFFNews 22 февруари 2015 в 11:57 10301 6

Атанас Марков.

Снимка Нова тв

Атанас Марков.

„Никой не може да гарантира сигурността на премиера, президента, ако се качат на първа класа, на който и да е самолет от гражданската авиация”, заяви пред Нова тв Атанас Марков, пилотът от правителствения "Авиоотряд 28", който беше обслужващ пилот вечерта, когато се появи проблема с колесника.

Освен това използването на правителствен самолет е нещо, което всяка държава в Европа прави.

„Бедна държава сме, но въпросът е абсолютно безсмислен. Не защото просто не ни трябва авиоотряд, а защото без такъв просто не можем. Ако отидете в Брюксел, когато има събиране на страните-членки на ЕС, ще видите, че на летището белгийците са направили голям перон, който се изпълва само с такива самолети”, добави пилотът.

Той отрече да защитава собственото си работно място, като добави, че Първата световна война е започнала именно защото не са били опазени политическите лидери от хората.

"Борисов цитира, че премиерът на Австрия пътува първа класа, а аз мога да му кажа, че една бедна държава, в пъти по-бедна от нас като Македония, има такъв самолет, има 5 пилоти. Всичко е въпрос на сигурност", допълни Марков.

След проблема с колесника, който попречи на Борисов да излети за Брюксел, "Фалконът" е бил прегледен щателно, като колесникът е бил повдигнат и спуснат 4-5 пъти без проблем. За по-сигурно в самолета са били сменени датчици и компютри, както и други части от системата.

Марков смята, че "Фалкон"-ът просто е остарял и му е време за смяна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews