Директорът на Авиоотряд 28 подал оставка часове преди инцидента с „Фалкона“

OFFNews 11 февруари 2015 в 22:40 14141 17

Снимка БГНЕС

Кап. Пенчо Пенчев

Директорът на Авиоотряд 28 кап. Пенчо Пенчев подал оставка няколко часа преди принудителното приземяване на правителствения самолет с премиера Бойко Борисов на борда заради технически проблем.

Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски на извънреден брифинг.

Надявам се, че е случайно съвпадение, подчерта Московски, като допълни, че причината за оставката е това, че не е бил съгласен с финансирането на Авиоотряд 28.

Проблемът със самолета станал 4 минути след излитането.

„Към момента единственото нещо, което мога да потвърдя, преди да започне обстойна експертиза от лицензиран експерт, е, че малко след излитането е имало технически проблем, непозволяващ да се затвори левият колесник. Става въпрос за малкия самолет Фалкон към Авиоотряд 28. Във връзка с това членовете на екипажа са взели решение да уведомят министър-председателя и екипа, че съществува такъв технически проблем към дадения момент. Взели са решение да се извърши определен брой облитания, за да може да бъде изразходвана част от горивото“, посочи Московски.

Министърът подчерта, че са били взети всички необходими мерки за сигурността на Борисов.

„Самолетът е поставен под видео наблюдение и е запечатан. Утре ще пристигне екип от Швейцария, от компанията, която сервизира "Фалкона", за да се прецени дали проблемът е технически. Подобно нещо се случва за първи път. Изрично настояхме да дойде външна експертиза, която да констатира причината за аварията", каза Московски.

Министрите на транспорта и на МВР, както и шефът на НСО са посрещнали Бойко Борисов след инцидента. Премиерът не се е уплашил, дори се шегувал със ситуацията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!