Първи протест срещу служебното правителство

OFFNews 06 март 2017 в 10:10 9499 16

Първи протест срещу служебния кабинет ще се проведе тази вечер в София. Той е свикан от зелени организации и е по повод решение на управляващите за Национален парк "Пирин".

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" излезе с протестна декларация по повод решението на екоминистерството.

"С две изненадващи решения в навечерието на празника служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова направи сериозна крачка към застрояването на планината.

На 1 март Костова се разпореди, че няма нужда от екологична оценка за проекта за нов план за управление на националния парк", пишат екозащитниците.

Зелените призовават всички свои симпатизанти да се присъединят към обявения протест на 6 март, понеделник, от 18:00 ч. пред Министерството на околната среда и водите, бул. „Княгина Мария Луиза" 22, София".

Преди ден служебният премиер Огнян Герджиков коментира казуса, като каза, че става въпрос само за проектоплан, който подлежи на обсъждане и оценка. Пред БНР Герджиков каза: "Той подлежи на внасяне във Висшия експертен екологичен съвет, в него се поканват всички заинтересовани лица, включително екологичните организации, които могат да си представят своите възражения. Всичко това подлежи на дебатиране. След което ще се излезе с окончателен проект за план, който да се внесе в Министерския съвет за одобрение. Ние сме в една процедура и законът е спазен без никакви отклонения от него. Много е рано да се говори за нещо нередно, след като всичко е в още един процес."

От "За да остане природа в България" посочват, че на 02.03.2017 г., точно преди празниците, министърът на околната среда и водите Ирина Костова е подписала предварително изпълнение на взетото пак от нея предишния ден решение предишния ден, че предложените промени в Плана за управление на Национален парк „Пирин" не се нуждаят от екооценка. Решението за предварително изпълнение е с краен срок за обжалване 6.03.2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11751

15

Big Smile

06.03 2017 в 17:32

Тази министърка да си ходи....
Офшорката Юлен ще изсече гората, ще тръгнат свлачища и порои, щетите от които ще плащаме ние...
Мутрата Цеко трябва да бъде спрян!

77927

14

El Commandante

06.03 2017 в 16:42

"El, втора кабина означава още толкова хотели в Банско"

Съмнявам се.

Предвид на това колко са в момента неработещите хотели и започнати но недовършени хотели, пак казвам-съмнявам се,

А и реално погледнато втора кабина не значи нищо друго освен по-бързо качване до същите тея псити които са там.

77927

13

El Commandante

06.03 2017 в 16:41

ЮАз само чакам да изсекат нови писти и при следващия проливен дъжд цяло Бнаско да е под вода..."

Аз пък мога да ти покажа ТОЧНО къде могат да се направят нови писти без ама ИЗОБЩО да се заплашва Банско да стане Ъндъруърлд.

Има си начини пичое, за сичко си има начини...

77927

12

El Commandante

06.03 2017 в 16:39

"И това включва екология и опазване на природата на България."

Ей, капут сплескан, ти в Австрия ходил ли си на ски бе? В Италия?

Как там мое а тука да не мое?

10571

11

Hissarion

06.03 2017 в 14:23

Как пък прецени, че обществото не застава зад тях? Ако обществото не заставаше зад тях, досега четири правителства да бяха окичили с лифтове и паркинги цял Пирин и цяла Рила. Тези планини са символ на България и не принадлежат само на краткосрочните интереси на местните собственици или отегчените им клиенти. Първите ще бъдат изтикани от Цеко, а вторите, недоволни от качеството, ще се насочат към чужди курорти. За пример - Черноморието.

14355

10

neverland

06.03 2017 в 13:08

Защо почти винаги обществото(в цялостта си)не припознава за свои и не застава зад каузите за които се борят зелените? Eдва ли е защото масата е меркантилна и безскрупулна, а зелените са извисени и морални.
Защо не протестират срещу Мариците, срещу обгазяването на Русе и други градове, срещу изхвърлянето на отвори в реките, срещу строителството на сметища близо до населени места, срещу незаконния добив на инертни материали, срещу незаконните кариери? Защо?
Обществото смята зелените за платени, неизкъпани и облечени в дрипи хора, които са против втори лифт на Банско и Витоша и този начин спъват обществото да се възползва пълноценно от тези блага. Това е общото мнение. Не ви харесва!? Ами убедете ги, спечелете ги с каузите и действията ви!

14355

9

neverland

06.03 2017 в 12:24

Ние сме малка икономика, туризъм(зимен, летен, културен…), търговия и услуги-това сме ние. Ако тези сектори не подпомагаме и развиваме, кои?

Нищо не трябва да е на всяка цена. Какъв е обществения интерес, на какво мнение е мнозинството? Защото законите и общественият строй се кове от мнозинството, а не от малцинство.

Както зелените казват "не е коректно да се избира между кучето и човека", така и аз ще кажа "не е коректно да се избира между природата и човека". Нека има баланс, нека е комбинация, смесица-природа+човек.

14355

8

neverland

06.03 2017 в 12:19

Какво е да си привърженик на зелената идея в България?

Ами подобно на това да се бориш за правата на малцинствата.
Сигурно наистина си има някои хипарчета, дето спят по палатки и които са зелени по собствено убеждение. Но голяма част са си на хранилка, от фондации, организации, спонсори...

Да си "зелен" наистина е мръсна дума и намисва на задкулисни интереси.

Едно е:
Да протестираш срещу застрояване на някой градска зелена част.
Да протестираш срещу бракониерството.
Да протестираш срещу незаконно застрояване на дюни(например).
Да протестираш срещу съхранение на ядрение отпадъци
Да протестираш срещу газов или нефтен добив

И съвсем друго е:

Да спираш развитието на цял регион или сектор заради мъгляви екологични хипотези
Да спираш огромни инфраструктурни обекти заради мъгляви екологични съображения

Управляващите трябва да изготвят проект какво, как, докъде, до кога ще се построи, изгради, да се съобрази с екологичните изисквания и да тупнат в масата “това ще е”.
 
X

Да помогнем на украинските деца!