Партията на Петър Москов иска да се преименуват улиците 'Цар Освободител', 'Гурко' и 'Московска'

Таня Николова 15 март 2022 в 13:10 4734 10

Снимка Фейсбук/Личен профил

Петър Москов

Партия КОД на Петър Москов настоява за спешна промяна на имената на столични улици и булеварди - бул. "Цар Освободител", ул. "Московска", ул. "Граф Игнатиев", бул. "Скобелев", ул. "Гурко".

"Българската история, национален дух и култура са повод и за лична гордост на всеки от нас, която ни задължава да настояваме основните булеварди и улици в столицата ни да носят имената на наши именити съотечественици", настояват от КОД в открито писмо до кмета на Столична община и общинските съветници.

"Решението тези централни столични артерии да носят имена на чужди царски офицери, докато на българските царе и национални герои, възрожденци, строители на Българската държавност и именити представители на българското изкуство и култура биват кръщавани само малки квартални улички, винаги е изглеждало чуждопоклоническо и неуважително към собствената ни история и национална култура. Днес обаче, след вероломното нахлуване на руските войски в чужда мирна държава, преразглеждането на това решение е наложително и би било израз не само на свободолюбието и привързаността към демокрацията на българите, но и акт на национална зрялост и достойнство", се казва в писмото.

Общинският съветник Методи Лалов също предложи вчера ул. "Граф Игнатиев" в София да бъде преименувана и да носи името "Свободна Украйна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

10

случайно прочетох

15.03 2022 в 17:46

Всичко Мара втасала.....

3000

6

Делта

15.03 2022 в 14:01

Една улица или булевард да има на името на ген. Иван Колев!
Сега има някаква уличка в Кръстова вада.

4038

5

Moirae

15.03 2022 в 13:56

И да повторим : летището да се кръсти на Милков, Списаревски или Бошнаков, вместо нелепото "Граф Игнатиево". Нямаме ли достойни бйлгари, чието име то да носи?

-8580

3

Добро име ще е Влодимир Зеленски.


Днес гледам пак Лилипутин е пращал деца на по 19-20 години на фронта.

1767

2

fiki

15.03 2022 в 13:25

Не са евроценности, а изселване на рашистки тоталиризъм и идеологии, да не се гордеят промивките, без да знаят и те с какво точно. Най-вероятно ще ги прекръстят на нещо българско, примерно ул. Йогурт, пл. 3 морета, бул. Всеки Сам Си Преценя
 
X

Да помогнем на украинските деца!