Методи Лалов иска 'Граф Игнатиев' да се прекръсти на 'Свободна Украйна'

OFFNews 14 март 2022 в 11:33 2317 6

Столичният общински съвет да преименува ул. "Граф Игнатиев" на ул. "Свободна Украйна", предлага независимият (бивш от ДБ) общински съветник Методи Лалов. 

Той е внесъл предложението си в СОС, съобщи лично съветникът във фейсбук. 

В контекста на военната агресия на руския президент Владимир Путин в Украйна, довела до унищожаването на хиляди животи на хора от различни етноси и националности, до разрушаването на цели градове и до флагрантно нарушаване на установения международен правов и демократичен ред, както и като израз на съпричастността на българския народ с украинския, предлагам улицата да носи занапред наименованието „Свободна Украйна“, пише в мотивите към предложението му. 

Една от емблематични за столицата и за България улици носи името на граф Николай Игнатиев, посланик на Русия в Цариград, Османска империя. Същият обаче като изразител на руските имперски интереси е работил срещу независимостта на българската православна църква и срещу свободата на България. Има съществена роля и за обесването на идеолога и организатор на българската национална революция Васил Левски, тъй като настоява пред османските власти Апостола на свободата да бъде съден от специален съд, в определянето на чиито състав участва лично, пише още Лалов. 

Той е изпратил и искане за съгласуване до кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

7

случайно прочетох

14.03 2022 в 14:09

Лалов е по-католик от папата? :–))))))))))))))
Хайде да не прекаляваме...

1017

6

IvoIvo

14.03 2022 в 14:07

Точно това е най-важното в момента сигурно?

4038

3

Moirae

14.03 2022 в 11:57

Както и еднименотто летище, за което незнайно защо сме сме избрали да носи руско име, при пложение, че имаме такива герои в авиацията.
 
X

Да помогнем на украинските деца!