Основният спонсор на МВР минава под шапката на транспортния министър

OFFNews 12 февруари 2014 в 16:20 1744 0

Основната фирма спонсор на МВР - „Безконтактни мултиплексорни вериги“ ЕООД минава под шапката на транспортния министър, съобщиха от правителствената пресслужба.

Промяната се налага предвид дейността на дружеството – инженерингова, производствена, търговска, сервизна и монтажна в областта на интегрирани информационни системи за предаване на данни и оперативни връзки, изграждане, поддържане и използване на далекосъобщителни мрежи и др., които са от отрасловата компетентност на транспортното министерство.

В началото на годината министър вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че е взето решение БМВ да бъде обявена за ликвидация, а не за приватизация. 

БВМ е монополист на пазара в производството на регистрационни табели за автомобилите.

В последните години дружеството се превърна в една от най-скандалните държавни фирми заради практиката през нея МВР да заобикаля Закона за обществените поръчки. За последните три години фирмата формира поне половината от "даренията" за министерството, а сумата, която се харчи за заобикаляне на ЗОП е между 6-7 милиона лева годишно.

Най-фрапиращият пример бе "даряването" на 236 автомобила от БМВ на МВР през 2011 г.

Освен с производството на регистрационни табели, в активите на фирмата са още имоти – заведения, оръжеен магазин и хотел на Златни пясъци.

С друго решение днес кабинетът упълномощи министъра на вътрешните работи да сключи договор с "БМВ" ЕООД за учредяване безвъзмездно безсрочно право на ползване в полза на държавата за нуждите на МВР върху имот в Дупница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови