Сметната палата проверява най-големия дарител на МВР

OFFNews 14 януари 2014 в 13:14 4283 5

Валери Димитров
Валери Димитров

Сметната палата ще проверява най-големия дарител на МВР - фирмата "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), съобщи председателят на финансовата институция проф. Валери Димитров. Дружеството не е одитирано до момента, посочи той, цитиран от БНР.

Това е една организация, която е основен дарител на МВР. Тези финансови взаимоотношения там са доста странни и смятаме, че първо финансовият ресурс и тези взаимоотношения в МВР заслужават сериозна проверка и оценка. Това е смисълът. Като обект там има наистина доста рискови неща, които заслужават внимание, коментира проф. Димитров.

В одитната програма на Сметната палата през настоящата година са включени още общините, с техните програми за снегопочистване и пътно поддържане, разпореждането на областните управи с поверените им имоти, похарчените средства за бежанците и защитата на уязвимите групи, Сребърния фонд и повечето от агенциите в държавата. Освен това, според председателя на Сметната палата, за да се осигури прозрачност в разходите на средствата на политическите организации, оттам ще внесат предложение за промени в Закона за политическите партии.

Той коментира и контролирането на партийните субсидии:

Сегашният закон за политическите партии не позволява прозрачност на разходите на партиите, съответно и нашият контрол е с вързани ръце. Партиите не са задължени да оповестяват своите разходи. Лошото е, че в Закона за политическите партии, приходите на партиите са на светло, разходите им са на тъмно. Проблемът е следният: партиите ползват модела на отчетност на малките и средни предприятия. Това е непригоден отчетен инструмент за политическа партия.

Най-важното
Всички новини