Още почти 20 млн. лв. за транспорт, болници и осветление в София

Ще има конкурс за шеф на Столичния инспекторат, Ивайло Иванов остава на поста до провеждането му

OFFNews 16 ноември 2021 в 14:12 962 0

Снимка Архив

С 19,9 млн. се актуализира бюджета на Столична община, парите са за общинските болници, за градския транспорт и за уличното осветление. 

10 млн. лв. от тази сума са от по-добрата събираемост на приходите от данъка върху възмездно придобито имущество, 6,6 млн. лв. - от дело, което спечелихме срещу наложена финансова корекция от МОСВ, а 3,3 млн. лв. от държавния бюджет, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.  

С 3,2 млн. лв. се увеличават средствата за уличното осветление - сметката за електричество е нараснала от 932 000 лв. за юли до 1,9 млн. за  октомври. 2,5 млн. лв. допълнително се осигуряват за отчуждаване на имоти по трасетата на пробива на бул. "Т. Каблешков" и за "Филип Кутев", обясни Фандъкова. Още 3,9 млн. лв. ще са за поддръжка на улици. Общинските болници ще получат милион и половина, заради увеличените разходи за ток. 

Най-много - 8,5 млн. лв. са за дотиране на транспортните дружества. Намаление на пътниците и по-скъпи горива и електричество налагат допълните пари. 

Ще има конкурс за шеф на Столичния инспекторат

Промени ще има в Столичния инспекторат, който да стане дирекция и да е на пряко подчинение на Фандъкова, предлага тя. Работещите в него, които отговарят за контрола на строителството и инфрастуркутарата, ще са на пряко подчинение на зам.-кмета Ангел Джоргов, а тези, които следят за нарушение при преместваемите обекти и рекламните елементи вече ще са под шапката на главния архитект Здравко Здравков. 

На районните кметове се отпуска още един инспектор, за да се засили контролът по поддръжката на междублоковите пространства. Ще се създаде и оперативен център с мобилни групи, за да може да се реагира по-бързо на сигнали и да се засили контрола, обясни Фандъкова. 

Тя подчерта, че основната дейност на инспектората ще е контрол върху чистотата и сметосъбиращите фирми. Промените влизат в сила от януари, дотогава трябва да се проведе и конкурс за шеф на Столичния инспекторат. Дотогава на поста остава Ивайло Иванов, който зае поста преди месец, след като бе отстранен като главен секретар на МВР заради насилие над протестиращи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!