Още 20 пожарникари излетяха със Спартан за Турция

OFFNews 08 февруари 2023 в 08:51 1438 0

Министърът на отбраната Димитър Стоянов

Снимка БГНЕС/архив

Има остра нужда от спасителни екипи в Турция, каза министър Димитър Стоянов

Още 20 пожарникари излетяха със самолет "Спартан" за Турция от авиобаза "Враждабна" тази сутрин. Това е петият полет, който ВВС осигуряват в помощ на спасителните дейности в южната ни съседка. 

Има остра нужда от спасителни екипи, които да оказват помощ в Турция, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов. В град Адъяман пожарникарите ще се включат в спасителните дейности. 

Очаква се утре да има още един полет с медици, които да бъдат изпратени за Адана, а в събота - още един или два полета. Вероятно тогава ще има смяна на част от екипите – от аварийния отряд на Столична община или от Планинската спасителна служба. „Министерството на отбраната има готовност за двата самолета и очаква заявките от спасителните екипи“, посочи министър Стоянов. 

Поддържа се постоянна връзка и с посланика на Република България в Турция Ангел Чолаков, от когото се получава информация за това как вървят дейностите по търсене и спасяване.

По думите на министър Стоянов – финансовите средства за спасителните операции ще бъдат възстановени от Европейския съюз, за което са подготвени необходимите документи. „Сега това не е важно. Важно е да помогнем на нашите съседи и да им окажем необходимата помощ. Всеки спасен човешки живот е безценен и в момента не мислим за финансовите средства“, посочи министър Стоянов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews