Още 1500 места в детските градини в София догодина

Баните в Овча купел и Банкя ще бъдат цялостно ремонтирани до 2020, заяви зам.-кметът Тодор Чобанов

OFFNews 23 декември 2018 в 11:49 2656 0

Баните в Банкя и Овча купел ще бъдат изцяло ремонтирани до 2020 г.

Това заяви зам.-кметът по култура и образование в София Тодор Чобанов в онлайн предаването за столицата „100лица" със Стефан Марков. 

Ремонтът на банята в Банкя вече е в ход, а този на банята в Овча купел предстои да започне през лятото догодина.  Шест млн. лева са осигурени за ремонта на сградата в Банкя. Парите не са от бюджета на Столична община, а са осигурени от "Алианц България". 

Банята в Овча купел, която е един от най-красивите архитектурни паметници на София, предстои да се превърне в научно-образователен център, като вторият и третият етаж ще бъдат адаптирани за учебни и научни дейности. За ремонта е сформиран голям екип от експерти в областта на балнеологията и рекреацията, като са осигурени 3.3 млн. лева европейски средства. 

Работи се за възстановяване на банята в „Горна баня“, която е знакова за квартала и част от неговата история. Тодор Чобанов е категоричен, че сградата трябва да запази своето предназначение на баня, каквото е и настояването на жителите на квартала. Там основният проблем е недостатъчният дебит и концесията, която е сключена през деветдесетте години с бутилираща компания. Остават още няколко години до изтичане на тази концесия и дотогава трябва да бъде намерено работещо решение за съдбата на тази баня, обясни зам.-кметът. 

За северното крило на Централната минерална баня 

Още в древен Рим термите не са били само място за хигиена, а също и за култура, търговия, срещи и обществени въпроси. Банята е била нещо като съвременния мол. В този смисъл, най-големите терми, тези на Диоклециан днес са музей на старите надписи. Банята в Атина още 50-те години е трансформирана в музей на народното гръцко изкуство, посочи Чобанов, аргументирайки намерението на общината северното крило на сградата да бъде превърнато в музей. Дебитът на карстовия извор е намалял с над 30% след земетресението през 2012 година и дори при леки сеизмични събития пътят на водата се променя. Преди няколко години мазета на съседни сгради са били наводнени с минерална вода. Изчисленията показват, че за нормално обезпечаване на нуждите на минералната баня е необходим дебит от 25 литра за секунда, в момента той е около 12, като 8 от тях отиват за свободно ползване от населението на чешмите до банята. 

За детските градини

Никога в историята на София не са се строили толкова много детски градини, както през последните години. За съжаление в първите години на ХХI век е взето грешното решение да бъдат закрити 40 детски заведения, ако това не се беше случило, сега на практика нямаше да има недостиг на места. За последните 10 години са изградени близо 100 обекта, а през 2019 ще се работи по нови 15. Догодина ще бъдат открити между 1100 и 1500 нови места в детските градини в столицата, каза Тодор Чобанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!