Осем агенти на ДС назначени в последните 5 години като разследващи полицаи в МВР

Юлиан Христов 13 февруари 2014 в 15:12 4101 0

За последните 5 години в МВР са назначени осем души с принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Това става ясно от решение на Комисията по досиетата от 12 февруари.

Проверката на комисията засяга разследващите полицаи в МВР, като по нея са проверени общо 667 лица от всички областни дирекции в страната.

Първите назначения датират от юли 2009 година, когато начело на министерството е Михаил Миков. Тогава е назначен Крум Попов, който по-късно – през ноември 2010 година, когато вече министерството се оглавява от Цветан Цветанов, е повишен на старши разследващ полицай, какъвто е бил до септември 2012 година.

През декември 2009 година, като разследващ полицай е назначен Атанас Панчев - вербуван и регистриран през 1980 година като агент Бонев като агент в управление III-IV-I на ДС. От ноември 2011 година той става старши разследващ полицай.

От решението на Комисията става ясно, че основните назначения са направени през 2010 година. Тогава са назначени Галин Ярославов (агент Сергей, за когото в архивите са открити собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество и документи от ръководителя му) в Областната дирекция на МВР в Силистра, Здравко Жильов (щатен разузнавач от 1990 г.), назначен за разследващ полицай в ОДМВР Бургас и Кирил Денчев (резидент Ангел от военното контрарузнаване), назначен за младши разследващ полицай.

През май 2010 година в ОДМВР-Пловдив за разследващ полицай е назначен Николай Димитров. Той е сътрудничил на управлениие III-VIII-I. Само пет дни след назначението му, той напуска системата. Отново през май 2010 година за младши разследващ полицай в ОД на МВР е назначен Николай Стайков, който само няколко месеца по-късно – през ноември, е повишен от младши в разследващ полицай. Той е бил агент на управление III-II-II, подвизавайки се под псевдонима Чавдар.

От 2013 година, когато начело на МВР вече е Цветлин Йовчев, датира последното подобно назначение. То е на Николай Николов – агент Аспарухов от управление III-IV-II и военното контраразузнаване. От октомври същата година той е младши разследващ полицай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика