Организация обжалва решението за поскъпване на природния газ

OFFNews 06 април 2017 в 18:25 2751 1

Федерацията на потребителите ще обжалва решението на енергийния регулатор за увеличаване на цената на природния газ с близо 30%. 

Това стана ясно след срещата на БСП с браншови организации. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще помогнат за подготовка на жалбата и за внасянето ѝ в съда. 

На срещата от БСП са поели ангажимент да инициират обществена дискусия в новото Народно събрание, на която от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да обяснят мотивите си за поскъпването на газа.

При различните производители увеличението на цените на стоките ще се отрази по различен начин. Има производства, в които 70% от себестойността на продукта се формира от цената на природен га. При други пък това не влияе толкова много, посочиха от БСП. 

От партията посочиха, че са поели ангажимент за законодателни промени за подобряване на прозрачността на бизнес средата и за борба със сивия сектор. 

Увеличението на цената на газа с близо 30% доведе и до увеличаване на цената на парното и топлата вода. 

Окончателното решение за повишаването на цената на парното ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР в петък, но се очаква цената в София и Пловдив да скочи с над 22%, а в Плевен увеличението да достигне близо 38%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

06.04 2017 в 18:45

За увеличението на газта трябва да се знае следното.
Последните 2 години газта падна (по същата формула, по която сега са поискали руснаците 13" увеличение) с 250%. Повтарям 2,5 пъти. А цената на българския пазар определена от тази псевдо комисия-регулатор се снизи "само" с 50%. Доводите бяха - да има буфер като почне увеличението.

За последното увеличение руснаците искат 13% през декември за следващия период от януари.
Комисийката пуска едно 5% между другото така и трае.
А сега още веднъж иска 30% увеличение.
13 срещу 35 до тук. Ако трябва да бъдем укзактни те не са дори 35 защото 30 се прилага и върху ония 58 от януари и стават общо 36,5.
Този дърт седерастки и десейбарски чукан е назначен там с благоволението на бойче банкянски, който пък обича да "командва" държавата с смс-и. Опита е да се харзулнат нещата сега и после банкянския мискинин да вика - вдигнахте ми цените, как да управлявам. Или те ги вдигат, ние ги сваляме.