Обучават таксиметрови шофьори да спасяват пострадали в катастрофи

OFFNews 08 юни 2014 в 17:02 2083 1

Снимка БЧК

Таксиметрови шофьори ще бъдат обучени за парамедици, за да оказват първа помощ на пострадали в катастрофи и да подпомагат работата на Спешна помощ.

Това предвижда пилотният 4-месечен проект "Активна грижа" на Българския червен кръст и сдружение "Клуб Активна сигурност". Днес пред централата на БЧК в София бе направена и демонстрация как ще се работи по проекта.

„Активна грижа” ще използва съществуващата материално-техническа база от хеликоптери (част от въздушния санитарен транспорт на „Хели Ер”) , таксиметрови автомобили (членове на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи), както и мотори и линейки на „ЕНА първа помощ“.

Над 500 шофьори са се явили на конкурса за обучение за парамедици. 80 са го преминали и започват обучение следващата седмица.

Проектът ще бъде изпълняван и от други парамедици, които ще се придвижват до пострадалите с мотори, оборудвани с дефибрилатори.

Ще бъде сформирано ново звено, за което ще бъдат осигурени и четири хеликоптера, които да откарват пострадалите по най-бързия възможен начин до болнично заведение. Дейността му ще се ръководи от единен координационен център за спешни случаи – 0800 10 200, в непрекъснато сътрудничество с националната система 112. Проектът „Активна грижа” ще ползва опита на други държави като вече е договорена материално-техническата и методологическата помощ на Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови