Общинските болници в София са готови за нова Covid вълна

92% от приходите в актуализирания бюджет на столицата са реализирани, благодаря на софиянци, че плащаха данъци и при локдаун, заяви Барбалов

OFFNews 08 август 2021 в 08:56 1722 0

Снимка БНР

Общинските болници в София са в готовност да приемат пациенти при нарастване на броя на заболелите от Covid-19. Сега колкото се може повече медици излизат в отпуск, за да си починат добре за есента, ако има нова вълна на заразени с коронавирус. 

Това информира зам.- кметът по здравеопазване и финанси Дончо Барбалов по БНР. По думите му на среща с шефове на многопрофилните общински болници, както и с двете АГ болници, са обсъдили закупуването на предпазни средства, на лекарства, и цялата организация, за да се реагира бързо и адекватно при необходимост през септември. 

Бързи антигени тестове за Covid-19 се правят от вчера и в 12-та поликлиника в столичния район „Люлин“, информира още Барбалов. На желаещите ще бъде издаден сертификат на български и английски език.

Сметната палата завери без резерви и даде най-високата оценка за Отчета за касовото изпълнение на бюджета на Столична община за 2020 г. Според одиторите, консолидираният годишен отчет дава вярна и честна представа за финансовото състояние на Столична община за миналата година. Не са установени случаи на несъобразяване със законовите и нормативни разпоредби, както и недостатъци във вътрешния контрол, пише в мнението на Сметната палата. Документът е внесен в Министерството на финансите и в Столичния общински съвет, заяви още Дончо Барбалов. 

„2020 г. беше сложна година от гледна точка на бюджет. За първи път от последните над 10 години се наложи актуализация на бюджета по време на изпълнението му - две актуализации. В крайна сметка 92 процента от приходите, които планирахме след актуализацията, бяха реализирани, което е добър резултат. Трябва да благодарим софиянци, че дори в най-тежките дни на карантина, на локдаун те заплащаха своите данъци към общината. Немалко бяха и отстъпките, които Столична община даде за бизнеса, по наша оценка около 5 милиона лева на практика са приходите, които общината остави в бизнеса, за да може в тези трудни за тях времена да се справят“, обясни Барбалов. 

След лятната ваканция отчетът за касовото изпълнение на бюджета на София за 2020 година ще влезе за разглеждане в комисиите на Столичния общински съвет, който ще реши дали да бъде приет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !