Община Бургас поряза снегопочистващите фирми

OFFNews - Бургас 04 януари 2016 в 14:23 2942 0

Снимка e-burgas.com

Пътници бутат закъсалия автобус 211

Разходите на две от фирмите, отговорни за почистването в община Бургас, „Титан“ и БКС, няма да бъдат платени, обяви кметът Димитър Николов.

От местната администрация поясниха, че рано сутринта днес е имало проблем с почистването на пътя до село Драганово, както и на участъка Изворище - Банево. Община Бургас заплаши, че ще има и санкции. Въпреки това, от почистващите фирми твърдят, че са използвали 500 тона сол и пясък за основните маршрути.

Бургазлии масово недоволстват от почистването на улиците в града – както главните, така и второстепенните – в кварталите. Заради недобре свършена работа дори се наложи снощи граждани да бутат закъсал автобус от градския транспорт. Два други пък се блъснаха днес преди обяд, заради поднасяне на машината на хлъзгав участък. Няма пострадали пътници, но единият от автобусите е с изпотрошени стъкла. През сутрешните часове имаше и спирки на градския транспорт, които също не бяха почистени от снега.
Областният управител Вълчо Чолаков също призна, че машините са излезли късно да чистят град Бургас. Той посочи и друг проблем – че масово се кара с летни гуми в усложнената зимна обстанова.

Това е и една от причините за катастрофи през този сезон, отчитат от „Пътна полиция“. Все пак, вчера и днес няма санкционирани водачи, които карат колите си с малък грайфер или с износени гуми. Въпреки това, навикът на бургазлии да карат с летни гуми, защото в региона рядко пада сняг или той не се задържа, продължава да създава проблеми по пътищата.

До обяд имаше осем села без електроенергия в областта, в три от тях проблемите са отстранени.

Бургазлии, които имат имоти във вилната зона „Каптажа“, обаче сигнализират, че нямат ток от 8:30 вчера. И до момента, електроенергията не е възстановена, алармира Николай Димитров, председател на сдружението на собствениците там. Димитров добави, че живеещите там около 300 души, нямат и вода, защото разчитат на сондажи с помпи. От ЕВН им давали противоречиви обяснения, но не се ангажирали кога ще бъде възстановено подаването. Пътят в региона на вилната зона също не е почистен, каза Димитров и поясни, че сутринта там е закъсал автобус, а след него – и дошлият да почисти отсечката снегорин. Фирмата, отговорна за този участък, ще понесе и сакнции.

Ситуацията в региона е нормална за сезона. Няма затворени пътища или бедстващи хора. В Камено днес и утре няма да се учи, подобна мярка е наложена за днес за някои училища в бургаска област. В Карнобат са предпочели да не извозват децата от селата, с оглед на тяхната сигурност. Часовете за учениците следобяд са намалени в цялата област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!